Basset artesien normand – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Basset artesien normand

Nyomtatás

Basset artesien normand

A szabadban éppoly jól érzi magát, mint az otthon melegében

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Basset Artésien Normand

Típus : Braccoid

Kan méret : 30-36 cm

Kan testsúly : 15-20 kg

Szuka méret : 30-36 cm

Szuka testsúly : 15-20 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A basset artésien normandok kisebb vadászkutyák, akiket puskás hajtóvadászatokon alkalmaznak egyedül és falkában egyaránt. Rövid lábaiknak köszönhetően olyan sűrű növényzeten is át tudnak hatolni, amely a nagyobb kutyáknak már akadályt jelentene a vad kiűzésében. Szeretnek nyúlra vadászni, de képesek őzbakokat is megugratni. Nagy magabiztossággal követik a vadak nyomát, és módszeresen, hangosan űzik őket a vadász felé. A basset artésien normandok kitartó, szívós és elég lármás kopók, akiket kiváló szimattal áldott meg az isten. Alaptermészetük vidám és nagyon érzelmes.

Fej+

Koponyájuk boltíves, a nyakszirti csont kidudorodása (a protuberancia occipitalis) tisztán kivehető, fejük általában elég keskeny.

lupoid

Test+

Háta széles és nagyon izmos, az ágyék ívelt, mellkasa hosszú és ovális, a szegycsont hátrafelé meglehetősen elnyúlt, elől pedig kiugró, jól fejlett.

lupoid

Bunda+

Bundája őzbarna fekete-fehér mintázattal (trikolor) vagy fehér őzbarna köpennyel (bikolor).

lupoid

Fülek+

Egyenes fülei a lehető legalacsonyabban tűzöttek, sosem lehetnek a szem vonala felett.

lupoid

Farok+

Farka elég hosszú, a faroktőnél erős, a vége felé fokozatosan elkeskenyedik.

lupoid

Szőrzet+

Szőrük sűrű, rövid és sima, de nem túl puha.

lupoid

A rövidszőrű francia bassetek ellenőrzött tenyésztése az 1870-es években kezdődött. A nyilvánvalóan azonos eredetű bassetekből két különálló típus alakult ki: az egyenes mellsőlábú munkakutya, amit artois-i bassetnek neveztek el, valamint a látványosabb, görbelábú típus, amely pedig a basset normand nevet kapta. A fajta a basset artésien normand nevet csak 1924-ben vette fel.

Did you know ?

Amikor Léon Verrier 1927-ben átvette a tenyészegyesület vezetését, hangot adott azon óhajának, hogy a fajta norman jellegét erősítsék az artois-i kopóval szemben. A három évvel később kiadott sztenderd ezért már ekkép írt ezekről a kutyusokról: "a basset artésien normand csak egy lépésnyire legyen a norman típustól, és mentes legyen az artois-i jellegtől".

PHOTOS

  • facebook