Home > Drever

Print

Drever

Vadászatra született!

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI CKC
breed_picture

Original Name : Drever

Típus : Braccoid

Kan méret : 32-38 cm

Szuka méret : 30-36 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Sweden

breed_picture

A dreverek meglehetősen hosszúkás testű, rövidlábú, ám robosztus, erős kutyusok fejlett izomzattal, így nagyon büszke megjelenésű és fürge állatok. A hímek és a szukák könnyen megkülönböztethetők szembetűnő másodlagos nemi jellegeiknek köszönhetően. Mindent egybevetve a dreverek jelleme nagyon kiegyensúlyozott, és sem az agresszió, sem a félénkség vagy a fesztültség legcsekélyebb jellét nem mutatják.

Fej+

Feje a testéhez képest meglehetősen nagy és hosszúkás, az orr felé fokozatosan elkeskenyedő.

lupoid

Test+

A marja a hímek esetében nagyon hangsúlyos, háta erőteljes és izmos, ágyéka erős és viszonylag rövid, mellkasa fejlett és ovális, a könyökök alá leér.

lupoid

Bunda+

Bundája bármilyen színű lehet fehér jegyekkel tarkítva.

lupoid

Fülek+

Fülei meglehetősen alacsonyan tűzöttek, közepesen hosszúak és szélesek, redőződés nélkül lelógóak.

lupoid

Farok+

Farka hosszú és a faroktőnél meglehetősen vastag, lehetőség szerint lelógó.

lupoid

Szőrzet+

Bundája durva tapintású, egyenes és tömör.

lupoid

Az első egyedeket 1913-ban regisztrálták, de 1930 előtt csak nagyon keveset lehetett tudni a fajtáról, azonban egyre nagyobb elismerésre tett szert, mint kiváló szarvasnyomkövető. Egészen addig nagyon kevés szarvas volt, de amikor számuk megugrott, populációjuk pedig egyre északabbra terjedt, a vadászok rendkívüli hasznát vették ezeknek a kicsi kopóknak, és így nagyon hamar belopták magukat a vadászok szívébe. A svéd variáns - amely az eredeti fajtától 2 cm-rel magasabb volt - 1947-ben kapta a drever nevet, és hat évvel később ősi fajtaként hivatalosan is elismerték. A dreverek elsőosztályú őzbak kopók, viszont nagyon megbízhatóan szagolják ki a vadnyúl és a róka nyomát is. Testfelépítése a nyomkövető kopókéhoz hasonló, és a hazájában, Svédországban előforduló zord időjárási és mostoha környezeti adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodik, könnyedén megbírkózik a különféle viszontagásokkal.  Kifejezetten vadászatra tenyésztik, nem igazán társasági kutya.

Did you know ?

A vesztfáliai tacskókopókat 1910 körül importálták Svédorsázgba és Dániába, ahol is helyi vadászkutyákkal keresztezték őket, melyek közül néhányak a tacskókra hasonlítottak. A dreverek ősei Svédországban alakultak ki, majd később nagyon elismert vadászkutyák lettek.

PHOTOS

  • facebook