Kezdőlap > Drótszőrű olasz kopó

Nyomtatás

Drótszőrű olasz kopó

Latin higgadtság

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Segugio Italiano a pelo forte

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Segugio, Italiano

Kan méret : 52-60 cm

Kan testsúly : 20-28 kg

Szuka méret : 50-58 cm

Szuka testsúly : 18-26 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Italy

breed_picture

A drótszőrű olasz segugio lenyűgözően képes alkalmazkodni a legzordabb terepekhez is, legyen szó akár sík területről, akár hegyvidékről. Ezek a rendkívül sebes és kitartó állatok óriási szenvedéllyel vetik bele magukat a munkába, egyedül és falkában egyaránt. Rövidszőrű rokonaikkal szemben ők sokkal tartózkodóbbk, kevésbé szertelenek, ám nagyon józan, becsületes, higgadt és megfontolt, kiegyensúlyozott kutyusok. Arckifejezésük barátságos, kedves, nemesi és büszke, ám enyhe melankólia ül tekintetükben. Hangjuk jellegzetesen rezgő és nagyon harmonikus.

Fej+

Feje hosszú; a fej hosszának és a kutya marmagasságának aránya 4:10.

lupoid

Test+

Teste négyszögletes, a vállaktól a farig terjedő távolság megegyezik a marmagassággal.

lupoid

Bunda+

Bundája színe az őzbarna bármely árnyalata lehet, egészen a mély vöröstől (fekete borítással) a kifakult őzbarnáig, iletve lehet fekete-cser is.

lupoid

Fülek+

Fülei lelógóak, háromszög alakúak, teljes hosszukban laposak (a fülek hossza a fej 66-70%-a) és nagyon szélesek.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, a far meghosszabbításaként nyúlik, a faroktőnél vastagabb, int a rövidszőrű egyedeké, és sűrű szőr borítja mindenhol (amely nem rojtosodhat).

lupoid

Szőrzet+

Szőre láthatóan durva, kivéve a fején, a fülein, a lábain, a farkán és a pofáján, ahol általában kedvésbé kemény, mint a kutya törzsén és száján.

lupoid

Az olasz drótszőrű kopók eredetét sűrű homály fedi, de a nápolyi és vatikáni múzeumokban hasonló jellegű és alkatú kutyák társaságában láthatjuk Diánát, a vadászat római istennőjének szobrát. A ma ismert típusnak megfelelő alkatú kutyák tökéletesen megőrzött csontvázaira találtak Verona provincia földjeiben. Az olasz drótszőrű kopók közepes méretű, szögletes alkatú, kiegyensúlyozott, teljesen szimmetrikus, erős testfelépítésű, izmos kutyusok, egy gramm súlyfölösleg nélkül - s mindennek köszönhetően egész álló nap készek vadászni.

Did you know ?

Mozgás közben a drótszórű olasz kopók a farkukkal kormányozzák magukat, egészen testük felső vonaláig felemelve, ide-oda mozgatva úgy, hogy egészen horpaszukig ér, sőt, akár teljes kört is leírnak vele. Farkuk meglehetősen hosszú, bár a farokvég a csánkhoz közelít.

PHOTOS

  • facebook