Kezdőlap > Kis svájci kopó

Nyomtatás

Kis svájci kopó

A négy kicsi svájci

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Schweizerischer Niederlaufhund

Típus : Braccoid

Kan méret : 35-43 cm

Szuka méret : 33-40 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Switzerland

breed_picture

A kis svájci kopók nagyon ügyes, fürge, fáradhatatlan és mozgékony kutyusok. Kiváló szaglással rendelkeznek, és valódi vadászszenvedély buzog bennük. A nyomot nagyon magabiztosan követik, és mély, dallamos ugatással kommunikálnak egymás között. Természetükből fakadóan barátságos és szelíd kutyusok, akik higgadságból élettel teli pezsgésbe egy pillanat alatt tudnak átcsapni anélkül, hogy az agresszió legapróbb jelét mutatnák.

Fej+

Feje előkelő, letisztult körvonalakkal rajzolt. Előlnézetből hosszúkás és keskeny, az arcrész felé fokozatosan szélesedő.

lupoid

Test+

Teste felső vonala harmonikusan fut, kissé lejtő. Háta egyenes, erős és közepes hosszúságú, ágyéka széles, erőteljes és rugalmas.

lupoid

Bunda+

Négy változata van:

- A kis berni kopó szőre sima és durva tapintású. Mindig trikolor: fekete-fehér-cserbarna színű.

- A kis jurai kopó bundája sima, és csak ritkán kétrétegű. Lehetősleg sötét színű, fekete alapon cserbarna jegyekkel a szem fölött, az arcokon, a mellkason és/vagy végtagjain, vagy lehet őzbarna alapon fekete köpenyt vagy nyerget viselő.

- A kis luzerni kopó szőre sima, fehér alapon szürke vagy fekete pettyes és sötét (fekete) foltos. A szemek fölött, arz arcon, a faroktőnél, a mellkason és a lábakon cserbarna jegyek tarkítják. A fekete köpeny is megengedett.

- A kis schwyzi kopók sima szőrűek, fehér alapszínű bundájukat sárgás-vörös vagy narancs-vörös foltok tarkítják, de elszigetelten elhelyezkedő vörös-narancs pettyek és köpeny is megengedettek. A narancs színű szőrzet alatt bőre sötétszürke, a fehér bundázat alatt pedig fehér-fekete márványos bőr bújik meg.

lupoid

Fülek+

Fülei alacsonyan és meglehetősen hátul tűzöttek (nem lehetnek a szem vonala fölött). A fültő keskeny.

lupoid

Farok+

Farka alacsonyan tűzött, a far meghosszabbításaként fut. Közepes hosszúságú, legalább a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

Szőre sima, rövid, lelapuló, a fejen és a füleken puhább, vékonyabb, máshol kissé durvább, de ruganyos, és aljszőrzete meglehetősen ritkás.

lupoid

A 20. század elején számos svájci kanton vezette be a magán vadászterületek fogalmát. Úgy gondolák, hogy az oly nagyra tartott, közepes méretű svájci kopók túl gyorsak lennének az ezeken az elkerített területeken való vadászathoz, ezért úgy döntöttek, hogy egy alkalmasabb, kisebb méretű új fajtával cserélik föl.

A kis svájci kopók erőteljes, közepes hosszúságú, téglalap alakú testfelépítésű kutyusok. Közepes méretű fejük szépen körvonalazott és nagyon előkelő, arckifejezésük kedves és éber, hosszú, lelógó füleik pedig alacsonyan tűzöttek és kissé gyűröttek. Bordáik mérsékelten szélesek és mélyek, elegendő helyet biztosítva a szívnek és a tüdőknek. Lábaik erősek és izmosak, farkuk lelógó, ám, amikor a kutya éber, a farkát kissé felfelé görbíti.

Did you know ?

A kis svájci kopók ízig-vérig vadászkutyák. Rendkívüli határozottsággal kutatják a nyomot, képesek az önálló munkavégzésre is, és akár a sérült vadat is kiszagolják és felkutatják. Munkavégzésük sikerének pedig hangot is adnak!

PHOTOS

  • facebook