Kezdőlap > Lengyel vadászkutya

Nyomtatás

Lengyel vadászkutya

Egy lengyel nemes

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Gończy Polski

Típus : Braccoid

Kan méret : 55-59 cm

Szuka méret : 50-55 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Poland

breed_picture

A lengyel vadászkutyák közepes méretük ellenére is erőteljes és bátor állatok, akik főként olyan nagyvadak elejtésére specializálódtak, mint például a szarvas vagy a vadkan. Egyes területeken rókához vagy  vadnyúlhoz hasonló kisvadak elejtésére is alkalmazzák, főkén a dél-lengyel hegyvidékeken, ahol a szívósság és az állóképesség nagyon fontos. Ezek a kutyusok nagyon kedvesek, kiegyensúlyozottak, óriási bátorságról tudnak tanubizonyságot tenni, intelligensek és könnyen képezhetők - s mindezen adottságaiknak köszönhetően kiváló őrkutyák is lehetnek.

Fej+

Feje előkelő, a test többi részével arányos.

lupoid

Test+

Marja hangsúlyos, háta egyenes és nagyon izmos, ágyéka széles és nagyon izmos, mellkasa mély.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet fekete-cser színű, csokoládébarna-cserbarna, vagy vörös fekete, barna vagy hússzínű orral. Az őzbarna banudázatot enyhe fekete fedőréteg boríthatja.

lupoid

Fülek+

Fülei lelógóak, könnyűek, háromszög alakúak és közepes méretűek.

lupoid

Farok+

Nyugalmi állapotban farkát szablya alakban leeresztve tartja, mozgás közben viszont valamivel a test felső vonal fölé emeli.

lupoid

Szőrzet+

Szőre kemény, durva tapintású, lelapuló, aljszőre nagyon dús, főleg télen.

lupoid

A 19. századi vadász szakirodalomban már részletes leírást találunk ezekről a kutyusokról, de a lengyel vadászkutyákat az első világháborút követő időben is változatlanul alkalmazták. Többek között Józef Pawłusiewicz (1903-1979) is, aki óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a fajta a Kárpátokban fennmaradjon. A lengyel vadászkutyák rugalmas, ám zömök testalkatú, erős, de nem elnehezedő csontozatú állatok. Testfelépítésüknek köszönhetően nagyon mozgékonyak és még a legnehezebb időjárási viszonyok között is képesek dolgozni a hegyvidéki terepen is.

Did you know ?

A lengyel irodalomban már a 13. században találunk említést a kutyákkal való vadászatra. Mivel Lengyelországban nagyon sok erdős terület van, nagy hagyománya alakult ki számos nagyvad elejtésének, melyhez a kopókat már ősidők óta alkalmazzák.

PHOTOS

  • facebook