Nivernais-i griffon – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Nivernais-i griffon

Nyomtatás

Nivernais-i griffon

A vaddisznók réme

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Griffon Nivernais

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Nivernais

Kan méret : 55-62 cm

Szuka méret : 53-60 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A nivernais-i griffonok kiváló vadászok. Bátorságuk és kezdeményezőkészségük nagyon fontos, amikor falkában vaddisznóra vadásznak (könnyen eltanulják a nyomkövetés fortélyait). Ugyan néha kissé makacsak és túl függetlenek lehetnek, ha már fiatal koruktól erős és határozott kézzel bánunk velük, nem törnek borsot az orrunk alá.

Fej+

Feje vonalai nagyon letisztultak, könnyed, bár csöppet sem kicsi, kissé hosszúkás (de nem túlzottan), a koponya és a pofa vonalai párhuzamosak egymással.

lupoid

Test+

Teste felső vonala egyenes, marja kissé kiugró, háta meglehetősen hosszú, erős, és inkább keskeny, viszont nagyon izmos, bár izomzata szemmel nem kivehető.

lupoid

Bunda+

Bundája fekete jellegű, ami azt jelenti, hogy a szőrszálak végei sötétebbek, mint a tövüknél.

lupoid

Fülek+

Fülei lelógók, ruganyosak, vékonyak, közepesen szélesek és hosszúak, a fülhegyek kissé befelé fordulnak. A fülek meglehetősen szőrösek.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, középtájon dúsabb szőr borítja.

lupoid

Szőrzet+

Szőre hosszú, bozontos-kócos, meglehetősen erős és durva tapintású (sosem lehet gyapjas vagy göndörödő).

lupoid

A nivernais-i griffonok elődei olyan vadászkutyák lehettek, akiket már az ókori gallok is alkalmaztak, de felmenőik közt vannak Szent Lajos francia király szürke vadászkutyái is. Két évszazadon keresztül nagyon kedvelt kutyafajtának számított, egészen addig, amíg I. Ferenc (akinek többek között a Louvre megépítését is köszönhetjük) uralkodása alatt ki nem zárta őket a királyi vadászfalkából. Sokáig homályba burkolóztak, azonban egyszer csak újra előtérbe kerültek, és egy kisebb génállományból kezdték rekonstruálni a fajtát. A nivernais-i griffonok kócos bundája és szakálla nagyon jellegzetes. Kifejezetten barátságos társasági kutyák, nagyon szívósak, robosztus testfelépítésűek, erős lábakkal és megbízható izomzattal, amely rendkívüli kitartást, lendületet és gyorsaságot biztosít.

Did you know ?

A nivernais-i griffonok olyan kopók, melyeket főként vaddisznók elejtésére alkalmaznak, és leginkább falkában, bár egyedül is igazán megállják a helyüket.

PHOTOS

  • facebook