Kezdőlap > Smålandi kopó

Nyomtatás

Smålandi kopó

Kétféle farokhosszal ismert

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Smålandsstövare

Típus : Braccoid

Kan méret : 46-54 cm (ideális esetben 50 cm)

Szuka méret : 42-52 cm (ideális esetben 46 cm)

Ápolás mértéke :

Származási hely : Sweden

breed_picture

Ezek az elegáns svéd vadászkutyák rendkívül erős és kitartó kutyusok, szívósak, ám egy csöppet sem nehezek. A smålandi kopók szelíd, higgadt, kedves, hűséges és nagyon éber, figyelmes kutyák.

Fej+

Letisztult körvonalakkal rajzolt koponyájuk közepes hosszúságú, a fülek között a legszéesebb, stopja határozott.

lupoid

Test+

Teste mélysége és a marmagasság fele nagyjából megegyezik.

lupoid

Bunda+

Bundája fekete-cser színű. A cserbarna árnyalatai a borostyánsárgától a meleg aranybarnáig terjedhetnek, és kis fehér jegyek is megengedettek a kutya mellkasán és lábfejein.

lupoid

Fülek+

Fülei meglehetősen magasan tűzöttek, amikor a kutya éber, kissé megemeli.

lupoid

Farok+

Farka lehet hosszú, a test felső vonalának meghosszabbításaként futó, egyenes vagy kissé görbülő, szablya alakú, de egyes egyedek természetesen rövid, medveszerű farokkal születhetnek, ill. csonkolhatják is a kutya farkát.

lupoid

Szőrzet+

Szőre közepes hossúságú, durva tapintású, lelapuló, hátán és nyakán érdesebb, viszont aljszőrzete rövid, sűrű és puha.

lupoid

A 20. században óriási erőfeszítéseket tettek azért, hogy az ősi smålandi kopó típusát felélesszék. Főként a természetesen rövid farkú variánst részesítették előnyben, bár az 1921-es sztenderd a hosszú farkat is engedélyezte. Színét fekete-cserként határozták meg, azonban a vörös és sárga színek is megengedettek voltak, akárcsak a fehér jegyek előfordulása. Főként erős vérvonalú, biztos eredetű fajták bevonásával új színt vittek vérvonalukba, de az 1950-es években ezt a gyakorlatot felfüggesztették. Abban az évtizedben történt, hogy a típusnak megfelelő, de ismeretlen eredetű kutyákat smålandi kopó néven regisztrálták. 

Did you know ?

Az 19. században Småland provincia számos kutyafajtának nyújtott otthont, melyek közül sokan Németországból, Lengyelországból vagy a balti térségből érkeztek Svédországba a 17. században Európában pusztító háborúkból visszatérő katonákkal. Az így "importált" vadászkutyákat helyi spitz típusú tanyasi kutyákkal és angol kopókkal keresztezték.

PHOTOS

  • facebook