Kezdőlap > Svájci kopó

Nyomtatás

Svájci kopó

Újra együtt a család

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Schweizer Laufhund, Chien Courant Suisse

Típus : Braccoid

Kan méret : 49-59 cm

Szuka méret : 47-57 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Switzerland

breed_picture

A svájci kopók élettel teli, lelkes vadászkutyák, akik mindig megőrzik higgadtságukat, szelídek, szófogadók, tanulékonyak és nagyon ragaszkodnak gazdijukhoz. Kiváló testalkatú, közepes méretű kutyusok, telis-tele energiával és kitartással. Hosszúkás pofijuknak, nagy füleiknek és tisztán körvonalazott fejüknek köszönhetően rendkívül előkelő megjelenésű állatok.

Fej+

Feje hosszúkás, keskeny és domború, letisztult és előkelő. Nyakszirti kitüremkedése hangsúlyos, szemmel is jól látható, homlokának vonalát nem töri meg semmilyen barázda vagy ránc.

lupoid

Test+

Nyaka, háta, fara és farka nagyon harmonikus, erős, izmos vonalat alkot.

lupoid

Bunda+

A berni kopó bundáján fekete foltok vagy nyereg találhatók; a szemek fölött, a kutya arcán, a fülek belső oldalán és a végbélnyílás körül világos vagy sötét cserbarna jegyek, esetenként fekte pettyek.

A jurai kopó csebarna alapon fekete köpenyt visel, esetleg áttetsző fekete szőrréteg lehet rajta, vagy fekete-cser mintázat a szemei fölött, az arcokon, a fülek belső felén, a végbélnyílás körül és a lábakon.

 A luzerni kopók színe kék, ami a fekete és fehér szőrszálak kombinációjából származik. Erőteljesen pettyes, és fekete foltokat vagy nyerget visel.

A schwyzi kopók bundája fehér alapon narancs foltos vagy nyerges.

lupoid

Fülek+

Füle a fültőnél keskeny, de később kiszélesedik. Ha előre húzzuk, az orrhegyig elér.

lupoid

Farok+

Farka a far meghosszabbításaként fut, közepes hosszúságú, a farokvég felé elkeskenyedő, kissé felfelé görbül.

lupoid

Szőrzet+

Szőre rövid, sima és dús, a fején és a fülein nagyon vékony, puha.

lupoid

Amikor a fajta első sztenderjét 1882-ben összeállították, még öt változata volt a svájci kopónak, de 1909-ben újra dolgozták, és a thurgaui változat teljes mértékben eltűnt belőle. A négy változat egységes leírását 1933-ban publikálták. A jurai kopó egyre inkább a thurgaui irányába halad. Ezek a kutyák kisvadak elejtésére alkalmas, megfogják a vadnyulat, az őzborjat, a rókát, és néha vaddisznó ellen is bevetik. Képesek önállóan dolgozni, rendkívül hangosak és még a sziklás hegyvidéki terepen is nagyon ügyesek.

Did you know ?

A svájci kopónak négy elkülönülő változata ismert, mind a négy egy svájci kanton nevét viseli: berni, jurai, luzerni és schwyz. 

PHOTOS

  • facebook