Kezdőlap > Vendée-i griffonkopó

Nyomtatás

Vendée-i griffonkopó

Még zömökebb, még jobb...

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Briquet Griffon Vendéen

Típus : Braccoid

Kan méret : 50-55cm

Szuka méret : 48-53 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

Ezen robosztus kutyafajta egyedei nagyon lendületesek, kitartók és kezdeményezők. Képesnek kell lenniük a kihült nyomon is elindulni, szagot fogni és hajtani a vadat. Nagyon lelkes, odaadó vadászok, akiknek erős, magabiztos irányításra van szükségük. 

Fej+

Feje meglehetősen könnyű, a koponya és a pofa vonalai párhuzamosak, a koponya kissé ívelt, meglehetősen rövid és nem túl széles, stopja pedig hangsúlyos.

lupoid

Test+

Háta erős és rövid, egyenes, vagy egy kissé emelkedő. Ágyéka egyenes, izmos, mellkasa nem túl széles.

lupoid

Bunda+

Bundájuk lehet fekete-fehér (fekete alapon fehér pettyes), fekete-napbarna (fekete alapon napbarna jegyekkel), fekete alapon homoksárga jegyekkel, őzbarna alapon fehér pettyes (fehér-narancs), trikolor (őzbarna alapon fekete jegyekkel és fehér pettyekkel), őzbarna alapon fekete jegyekkel, fakó őzbarna alapon kiterjedt fekete jegyekkel és fehér pettyekkel, vagy sima fakó őzbarna.

lupoid

Fülek+

Fülei rugalmasak, keskenyek, puhák, hosszú szőr borítja, és hegyesen végződnek.

lupoid

Farok+

Farka a faroktőnél vastag, fokozatosan elkeskenyedő, magasan tűzött, szablya alakú (de nem hajolhat túlságosan föl).

lupoid

Szőrzet+

Szőre hosszú, bozontos és kemény tapintású lehet, aljszőre meglehetősen dús. 

lupoid

Ez a nagyon fogékony és határozott, közepes méretű griffon meglehetősen köpcös, ám arányos testfelépítésű kutya. Ez az egyetlen fajta, amely eredeti nevében megőrizte a "briquet" szót, amely közepes méretű kutyát jelent. Elva grófja kezdte ellenőrzött tenyésztésüket még az első világháború előtt, célja az volt, hogy a nagy vendée-i griffonnál kisebb és továbbfejlesztett változatot hozzon létre. A két világháború következtében populációjuk száma nagy mértékben megcsappant, de 1946-ban újra feltűnt a színen és ma már meglehetősen nagy számban fellelhetők. 1995-ben a griffonkopók nyerték a francia szarvasvadász kupát, de vaddisznóvadászatban is nagyon eredményesek.

Did you know ?

A vendée-i griffonkopók nagyon gyors és kiváló szaglással rendelkező kutyusok, akik készségesen követik a talált nyomot akár a legsűrűbb bozótoson keresztül is. Hullámzó terepen is nagyon fürgék, és képesek a szélben is szagot fogni.

PHOTOS

  • facebook