Angol szetter – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Angol szetter

Nyomtatás

Angol szetter

A szetter-sztenderd

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : English Setter

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Laverack, Setter

Kan méret : 65-68 cm

Szuka méret : 61-65 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

Az angol szetterek csúcsteljesítményű kutyák versenyhelyzetben és vadászatkor egyaránt. Roppantul aktívak és ügyes vadászok, rendkívül kedves és barátságos jellemmel.

Fej+

Hosszú és elég keskeny fejét jó magasra tartja.

lupoid

Test+

Háta rövid és egyenes, az ágyéka széles és izmos, enyhén ívelt, a mellkas mélyen a vállak között ül.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet fekete-fehér (blue belton), narancs-fehér (orange belton), sárga-fehér (lemon belton), barna-fehér (liver belton), vagy trikolor, azaz blue belton vagy liver belton cserbarna színnel kominálva. A tözsön nem lehetnek túl nagy foltok, inkább pettyei vannak.

lupoid

Fülek+

Fülei közepesen hosszúak, alacsonyan tűzöttek, lelógóak (az arcig leér), mint egy elegáns fodor.

lupoid

Farok+

Farka közepes hosszúságú, a csánk alá nem ér le. Enyhén görbülő, pehelypuha hosszú szőr borítja, ami olyan, mint egy zászló.

lupoid

Szőrzet+

Szőre enyhén hullámos, hosszú és a fej hátuljától a fülekig selymes. A fara és a mellső lábai majdnem a mancsokig pelyhes szőrrel borított.

lupoid

Az angol szetterek közepes méretű, elegáns megjelenésű és mozgású kutyusok, aminek köszönhetően még a purutánok tetszését is megnyerte. A 14. században angol vadászok kifejlesztették az ún. ülő spánielt, akinek feladata a madarak felderítése és jelzése volt. A szelekció a 19. században indult el igazán két ember törekvésének köszönhetően: Edward Laverack (1800-1877) az a férfi, akit a fajta teremtőatyjaként tartanak számol, Richard Purcell Llewellin (1840-1925) pedig egy külön vérvonal létrehozására specializálódott, amint Llewellin szetterként ismerünk.

Did you know ?

A "belton" szó, amivel az angol szetter bundájának jellegét megnevezik, Edward Laverack nevéhez fűződik. Ő ennek a fajtának a "szülőatyja", az angol szetterekről nagyon fontos könyvet is írt a 19. század vége felé. Belton egy észak-kelet-angliai falu, ahol Laverack tevékenykedett.

PHOTOS

  • facebook