Kezdőlap > Bourbonne-i vizsla

Nyomtatás

Bourbonne-i vizsla

Kicsi, de erős és szívós

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Braque du Bourbonnais

Típus : Braccoid

Kan méret : 51-57 cm

Szuka méret : 48-55 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

Otthonában békés és érzelmes, vadászat közben azonban szenvedélye és intelligenciája vezérli. A bourbonne-i vizsla könnyedén alkalmazkodik a legkülönbözőbb terepekhez és vadászmódszerekhez. Szaglásuk kitűnő, ösztönösen figyelnek az őket körülvevő illatokra, így gyakorlatias és nagyon precíz vadászkutyusok.

Fej+

Koponyája kerekded, felül- és oldalnézetből egyaránt. Parietális csontjai és járomíve nagyon fejlett.

lupoid

Test+

Teste felső vonala egyenes és erős, marja hangsúlyos, háta erős és nagyon izmos, ágyéka rövid, ám széles és izmos, a szukák esetében kissé hosszabb.

lupoid

Bunda+

Bundáján szétterjedt fehér foltok találhatók, amiket enyhe barna vagy őzbarna pettyek tarkítanak (külöböző árnyalatok megengedettek).

lupoid

Fülek+

Fülei természetesen lelógóak, laposak vagy kissé befelé fordított.

lupoid

Farok+

Farkát nyugalmi állapotban a test felső vonala alatt tartja. Egyes egyedek farok nélkül jönnek világra.

lupoid

Szőrzet+

Szőre puha, sűrű és rövid, hátán kicsit durvább tapintású és valamivel hosszabb, mint teste többi részén.

lupoid

A bourbonne-i vizslákat már a régi írásokban is szívós testfelépítésű, egészséges és vidám vadászkutyaként ábrázolták. Fehér bundájukat csupa barna vagy őzbarna pettyek tarkítják. Az 1930-as években a tenyésztők egy fakólila bundájú és természetesen rövid farkú típust választott ki, és ezek a szigorú megkötések veszélybe - a kihalás szélére - sodorták a fajtát. Az 1970-es években egy másik tenyésztőcsoport vette kezébe a bourbonne-i vizslák ügyét. Ezek a rövid szőrű kutyusok közepes, kissé tömzsi testalkatú, izmos állatok, akik erős és hatákonyságot sugároznak. A szukák nem olyan zömökek és sokkal elegánsabbak, mint a kanok.

Did you know ?

Azt mondják, a kutyák legfőbb jellegzetessége a fejük. Ez kifejezetten igaz a bourbonne-i vizslára, akinek jellegzetes, körte alakú feje van - nem lehet sem túl könnyű, sem túl nehézkes, de a testtel tökéletesen arányos legyen!

PHOTOS

  • facebook