Home > Breton spániel

Print

Breton spániel

A legparányibb pointer

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Epagneul Breton

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Breton

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A francia kutyafajták - így a breton spániel is - világszerte igen megbecsültek, főként képességeiknek és vérmérsékletüknek köszönhetően.

Fej+

Feje finoman körvonalazott, bőre feszes. A breton spánielek egyéni jellegzetessége a fültövek felfelé irányuló mozgatásából eredő arckifejezés.

lupoid

Test+

Teste felső vonala az ágyékig és a far kezdetéig egyenes, a mar elég mozgékony, de nem kiugró. Háta egyenes, rövid és kemény, akárcsak széles, izmos ágyéka.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet narancs-fehér, fekete-fehér, fehér-májszínű, szabálytalan szétterjedő foltokkal. Lehet tarkafoltos vagy aranyderes is, a pofán és a lábakon néha pettyes.

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, háromszög alakúak, elég szélesek és rövidek.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, vízszintesen vagy enyhén lelógva tartja. Éber állapotban a kutyus gyakran csóválja. Természetesen hagyva is rövid, de az is előfordulhat, hogy farok nélkül jön a világra.

lupoid

Szőrzet+

Szőre puha, de nem selymes; lelapuló, a törzsön enyhén hullámos, de nem göndörödhet!

lupoid

Akármennyit osztunk-szorzunk, végül úgyis oda lyukadunk ki, hogy a breton spániel  a legkezdeltebb francia pointer hazáján innen és túl - de ő az egyik legősibb ilyen fajta is, bár a 20. század elején szelekciók és keresztzések útján javították. A breton spánielre vonatkozó első sztenderdet 1907-ben kezdték el kidolgozni, s egy év múlva, 1908. júniusában a Naturally Short-tailed Brittany Spaniel Club (természetesen rövidfarkú breton spániel egyesület) ki is adta. Testalkatuk harmonikus, csontozatuk nem nehéz, de erős. A breton spánielek minden tekintetben tömör, és mégis elegáns kutyusok. Életerős, vidám társak, akiknek szeméből sugázik az okosság.

Did you know ?

Ez a picike kutya semmiben sem marad el a pointer család többi tagja mögött: figyelemre méltó nyomkereső kiváló látással és szaglással, csodás testtartással, s a kutyaképzést szinte ösztönösen igényli.

PHOTOS

  • facebook