Drenti vizsla – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Drenti vizsla

Nyomtatás

Drenti vizsla

A nagyon sokszínű spanyol hollandi

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Drentsche Patrijshond

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Dutch, Partridge, Dog

Kan méret : 58-63 cm

Szuka méret : 55-60 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Netherlands

breed_picture

A drenti vizslák a 16. században Spanyolországból Fraciaországon keresztük érkeztek a mai Hollandia területére. Az ország keleti felén, főként Drenthe provinciában odafigyeltek arra, hogy a fajta tiszta vérvonala megmaradjon, míg máshol kerezni kezdték. Hivatalosan 1943. májusában fogadták el, a fajta tenyészegyesülete pedig 1948. júniusában alakult meg. A drenti vizsla holland elnevezése drentsche patrijshonds, ami "drenti fogolyvadász kutyát" jelent. Rokonaik a kis münsterlandi vizslák és a francia spánielek.

Fej+

Feje elég széles és kissé ívelt. A stoptól alig észrevehető barázdák futnak a mérsékelten fejeltt nyakszírt irányába. Ovális szemei közepes méretűek, intelligenciát és kedvességet sugároznak.

lupoid

Test+

Közepesen hosszú nyaka harmonikus vonalat alkot az egyenes háttal és ágyékkal, ami az enyhén lejtő farnál végződik.

lupoid

Bunda+

Bundája fehér alapon barna foltos (lehet pettyes is).

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, nem elnehezülők, gyűrődés nélkül a fejhez közel lelógó.

lupoid

Farok+

Farka meglehetősen magasan tűzött, a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

Sűrű szőre az egész testet fedi.

lupoid

A drenti vizslák számtalan terepen ideális vadászkutyák puskás vadászatokhoz. Velük született ösztöntől vezérelve folyamatosan figyelnek a vadászra. Keresés közben a kutya farka körkörösen jár, különösen, ha szagot fog. Ha a vad közelébe ér, megáll és megvárja a vadászt, feje mozgatásával sürgetve, hogy gazdája cselekedjen. Nagyon alkalmazkodó fajta, nyílt terepen és a mocsaras lápokon is magabiztos vadász. Nagyszerű nyomkövető is, az eliszkolt vad nyomát könnyedén kiszimatolja. Arányos, szikár izomzatú, erőteljes, kissé hosszúkás testfelépítésüknek köszönhetően nagyon gyors futók - ami a puskás vadászatokon elengedhetetlen. Ék alakú pofájuk valamivel rövidebb, mint a koponyájuk. Ajkaik meglehetősen szárazak és cseppet sem lelógók.

Did you know ?

Jóllehet bundája a törzsén nem valami hosszú, füleit dús szőrzet borítja, nyakán és mellkasán pedig hosszabb szőrzet, ami nagyon egyedi külsőt kölcsönöz viselője számára, főként, hogy bundáját a hasán, a mellső lábain és bozontos farkán rojtok is díszítik.

PHOTOS

  • facebook