Francia spániel – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Francia spániel

Nyomtatás

Francia spániel

A legősibb spániel

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Epagneul Français

Típus : Braccoid

Kan méret : 56-60 cm

Szuka méret : 55-59 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A francia spánielek kiegyensúlyozott, őszinte, nyugodt és szófogató kutyusok, nagyon lelkes vadászok, a többi kutyával szemben nagyon barátságosak, így minden körülmények között ideális társak. Közepes méretű, elegáns és izmos fajta, testük nagyon arányos, testfelépítésük erőt, energiát és kitartást sugároz. Csontozatuk erős, de nem elnehezülő.

Fej+

Fejét büszént tartja föl, nem nehezül el, nem lehet túl vékony, körvonalai viszont nagyon határozottak, szépen rajzolt.

lupoid

Test+

Teste szikár, marja határozott és széles, ágyéka széles és erőteljes, izmos, nem túl hosszú, fara széles és lekerekedő, harmonikus vonalban lejt az ágyékból kiindulva. Csontszerkezete nem lehet szemmel kivehető, mellkasa viszont meglehetősen nagy.

lupoid

Bunda+

Bundája fehér-barna pettyes, szabálytalán alakú foltok tarkítják, enyhe vagy mérsékelt szeplők és nem túl kiterjedt deres részek ékesíthetik. A barna színárnyalatai a fahéjtól a sötét májbarnáig terjedhetnek.

lupoid

Fülek+

Fülei a szem vonalában, hátul erősen tűzöttek. Többnyire hosszú, hullámos, rojtos szőr borítja.

lupoid

Farok+

Farkát enyhén ferdén tartja, a faroktőnél inkább lefelé kunkorodik és a farokhegynél pedig inkább fölfelé.

lupoid

Szőrzet+

Szőre a füleken, a lábak hátsó részén és a farkon hosszú és hullámos, a törzsén lelapuló, selymes és dús, a fején pedig sima és puha.

lupoid

A francia spánielek III. Gaston, foix-i gróf madarászkutyáinak leszármazottjai. A francia gróf a 14. század végén élt, és könyvet írt a vadászatról. Azt tartják, hogy ezek a középkori kutyusok az összes vadászspániel eredeti felmenői. A szelektív tenyésztésnek köszönhetően egy elegáns, atletikus kutyafajta alakult ki, aki kitűnően, sikeresen teljesít minden munkapróbán. A fajta első sztenderdjét James de Connick állította össze 1891-ben. Azóta számtalanszor módosították, hiszen a fajta is folyamatosan fejlődött (például legutóbb 2009-ben változtattak a leíráson). A francia spánielek nemcsak kiváló nyomkövetők, de nagyszerű apportírozók is.

Did you know ?

A francia spánielek nagyon szenvedélyes vadászok, akik hidegvérrel és nagy magabiztossággal kutatják föl és jelzik a vadat, sőt apportírozásra is kiválóak.

PHOTOS

  • facebook