Kezdőlap > Olasz griffon

Nyomtatás

Olasz griffon

A drótszőrű digó

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI KC
breed_picture

Original Name : Spinone Italiano

Típus : Braccoid

Kan méret : 60-70 cm

Kan testsúly : 32-37 kg

Szuka méret : 58-65 cm

Szuka testsúly : 28-30 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Italy

breed_picture

Az olasz griffonok alaptermészetükből eredően barátságosak, tenulékonyak és türelmesek, bármilyen terpen ügyes vadászkutyák. Fáradhatatlanok, akik boldogan vetik magukat a tövisek közé vagy a jéghideg vízbe, ha a munka azt kívánja. Kiváló apportőrök és nyomkövetők, fürgén és hosszú léptekkel ügetnek.

Fej+

Oldalnézetből koponyájuk ovális, felülnézetből azonban nyeregtető alakú, nyakszírti kidudorodása (protuberancia occipitalis) nagyon fejlett.

lupoid

Test+

Teste szögletes, marja nem emelkedik túl magasra, ágyéka kissé domború, széles és izmos, fara széles, hosszúkás, nagyon izmos és kissé ferde, mellkasa tágas és mély, legalább a könyékig leér.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet tiszta fehér, fehér alapon narancs jegyes, fehér alapon narancs pettyes, vagy fehér-barna gesztenyebarna jegyekkel, illetve barna deres.

lupoid

Fülek+

Fülei háromszög alakúak, szinte mindig lelógóak, csak egy kissé emeli meg.

lupoid

Farok+

Farka főként a faroktőnél vastag, vízszintesen vagy lelógva tartja.

lupoid

Szőrzet+

Bundája dús, sűrű, kemény tapíintású és meglehetősen tömör, aljszőrzete nincs.

lupoid

Az olasz griffonok felmenőinek vélt drótszőrű olasz kutyusokat már évszázadokkal ezelőtt is emlegettek leírásokban, így például a Sélicourt néven ismert író 1683-ban a vadászatról írt könyvében is. A középkorban számos híres művész festete meg őket képeiken is, köztük talán a leghíresebb Andrea Mandtegna munkája, egy 15. századi freskó a mantua-i Palazzo Ducaléban (vagyis dózse-palotában). Az olasz griffonok erős, robosztus testalkatú, szívós és élénk kutyusok erőteljes csontozattal és gyönyörűen fejlett izomzattal.

Did you know ?

Egy Olaszországban készített felmérés szerint az olasz griffon a legkedveltebb és legideálisabb társasági kutya - ám ez mit sem csökkent vadászképességei elismertségén.

PHOTOS

  • facebook