Kezdőlap > Vörös-fehér ír szetter

Nyomtatás

Vörös-fehér ír szetter

A röpülő vörös-fehér lobogó

Breed
FCI-7
Pointing Dogs
FCI KC
breed_picture

Original Name : Irish Red and White Setter

Típus : Braccoid

Kan méret : 62-66 cm

Szuka méret : 57-61 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Ireland

breed_picture

Ugyan a vörös-fehér ír szetterek nagyon szenvedélyes társasági kutyusok lehetnek, alapvetően mégiscsak vadászkutyák. Arisztokratikus, élettel teli, szemfüles állatok, természetük kedves, barátságos. Nagyon könnyen képezhetők, ám nagyon határozott, bátor és energikus fajta.

Fej+

Feje a testtel arányosan széles.

lupoid

Test+

Háta erős és nagyon izmos, a mellkas meglehetősen mélyre ereszkedő, bordái tágasak.

lupoid

Bunda+

Bundája alapszíne fehér, melyen egyszínű vörös foltok találhatók. A fehér és a vörös is a lehető legélénkebb legyen.

lupoid

Fülek+

Fülei a szemmel egy vonalban, meglehetősen hátul tűzöttek, lelapulóak.

lupoid

Farok+

Farka a faroktőnél erős, meglehetősen hosszú, a csánknál nem ér tovább.

lupoid

Szőrzet+

Szőre a lábszárak hátsó részén hosszú és selymes (kissé pelyhes), a lágyéki részen és a farkán meglehetősen dús. A test többi részén rövid, lelapuló és sima.

lupoid

Írországon kívül nagyon sokáig egyáltalán nem tudatosult az emberekben, hogy egy második ír szetter fajta is létezik - holott valójában a vörös-fehér ír szetter tűnik az idősebbiknek a két ír fajta közül. Az egyszínű vörös változat később, a szelektív tenyésztés révén jött létre. Amikor az ír szettereket az 1800-as évek közepén először mutatták be, még nem volt tisztázva a bundájuk színére vonatkozó előírás, de a század végére már a vörös változat dominált, a vörös-fehér pedig olyannyira ritkává vált, hogy már-már veszélybe is került a populációjuk. Hatalmas erőfeszítések árán az 1920-as évekre sikerült megerősíteni a fajta létezését, 1944-re pedig már elegendő számú egyed volt regisztrálva ahhoz, hogy tenyészegyesületet alapítsanak. Ma már bőven akad vörös-fehér ír szetter, akik Írországban kutyakiállításokon és terepversenyeken bizonyítják a fajta kiválóságát.

Did you know ?

Ez a fiatalos bikolor fajta valamenyest a másik három szetter árnyékába szorul (főként az ír szetter mögé),  csupán harminc éve kapja meg az őt méltán megillető elismerést. Ma főként szépsége miatt dicsőítik, de mindenek előtt kiváló munka-szetter.

PHOTOS

  • facebook