Kezdőlap > Göndör szőrű retriever

Nyomtatás

Göndör szőrű retriever

A kis fürtös

Breed
FCI-8
Retrievers - Flushing Dogs - Water Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Curly Coated Retriever

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Curly, Coated

Kan méret : 68,5 cm

Szuka méret : 63,5 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

Intelligens, kiegyensúlyozott, megbízható, bátor, barátságos, magabiztos és független: és ez még csak egy pár szó, amivel jellemezni tudnánk a göndör szőrű retrievert, aki az idegenekkel szemben ugyan inkább tartózkodó, gazdiját viszont mindennél jobban szereti. Sajnos azonban ez a vízi vadászkutya meglehetősen ritka fajta.

Fej+

Feje elől- és oldalnézetből is ékalakú, de a testtel arányos.

lupoid

Test+

Teste izmos,teste felső vonala egyenes, az ágyéka rövid, erős és izmos, mellkasa mély, bordái szélesek, a horpasz kissé ívelt.

lupoid

Bunda+

Bundája fekete vagy májbarna.

lupoid

Fülek+

Fülei viszonylag kicsik, kicsivel a szem vonala fölött tűzöttek, a fejre lesimulnak, és rövid, göndör fürtök borítják.

lupoid

Farok+

Farka a test felső vonalának harmonikus meghosszabbítása, nagyjából a csánkig ér.

lupoid

Szőrzet+

Bundája a törzsén a nyakszirttől a farokvégig nagyon sűrű, tömör, rövid, göndör fürtökből áll, mindenhol máshol viszont sima.

lupoid

A göndör szőrű retrieverek erős, izmos testfelépítésű, ám nagyon elegáns kutyusok. Mint a legnagyobb és legritkább angol retrievereknek, nagyon jellegzetes bundájuk van, amit állítólag felmenőiktől, az ír vízi spánielektől és az uszkártól örököltek, jóllehet, semmi biztosat nem tudhatunk a göndör szőrű spánielek valódi eredetéről. Először a 19. század közepén kerültek bemutatásra. Ők voltak Britannia területén az első szárazföldi és vízi retrieverek, ám a népszerűségi listán nagyon hamar lepipálták őket a retriever család többi tagjai.

Did you know ?

A szakemberek szerint a göndör szőrű retrieverek felmenői nagyon sokszínű kutyusok voltak: a mára már valószínűleg kihalt nagy vízi kutya (Large Rough Water Dog), a tweed vízi spániel, a kisebb újfundlandi, az ír vízi spániel és számtalan európai kutyafajta, mint például a holland wetterhoun, a francia barbet (vízi kutya), az uszkár, és még ki tudja...

PHOTOS

  • facebook