Belga griffon – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Belga griffon

Nyomtatás

Belga griffon

A legjobb három

Breed
FCI-9
Companion_and_Toy_Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Griffon Belge

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Griffon Bruxellois, Griffon Belge, Petit Brabancon

Kan testsúly : 3,5-6 kg

Szuka testsúly : 3,5-6 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Belgium

breed_picture

Ezek az intelligens, kiegyensúlyozott kutyusok nagyon éberek, büszkék és izmosak. Szögletes alkatúak, csontszerkezetük kiváló, ugyanakkor nagyon elegánsak és méltóságteljes mozgásúak. Arckifejezésük már-már emberi, ez nagyon szemet szúró. Egyáltalán nem félénkek vagy agresszívak, figyelmük azonban egy pillanatra sem lankad, embertársukhoz pedig nagyon ragaszkodnak.

Fej+

Koponyája széles és kerekded, homloka kifejezetten lekerekedő, stopja nagyon hangsúlyos.

lupoid

Test+

Teste szögletes és nagyon izmos, marja nagyon szembetűnő, háta egyenes, rövid, ám izmos, ágyéka rövid és izmos, kissé ívelt, fara széles.

lupoid

Bunda+

Brüsszeli griffon: lehet vörös vagy vöröses, fején kis mértékben a fekete is elfogadott.

Belga griffon: fekere vagy fekete-barna. Mellső lábain a lábfejtől a könyékig, továbbá hátsó lábain a lábfejtől a csánkig, mellkasán, arcán, szemei felett, a fülek belső felén, a farok alatt és ánusza körül tiszta barna jegyekkel. A fekete alapon vörös-barna jegyek is megengedettek, de legkedveltebb a tiszta fekete és a fekete-barna változat.

Brabanti kis griffon: a fenti szinek megengedettek, ám maszkja sötét (vagy idősebb kutyák esetében a szürke maszk is megengedett).

lupoid

Fülek+

Fülei félig felállóak, előre felé lelógók.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, meglehetősen magasan tartja, a farokvég a kutya háta felé mutat, de nem éri el és nem kunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

A brüsszeli griffon és a belga griffon kétrétegű bundájú kutyusok: fedőszőre természetesen durva tapintású,  kissé hullámos, de nem göndör, így trimmelik, ezért kiváló szerkezetű. Ha a szőre túl hosszú, az elronthatja a kutyus körvonalát. Súlyos hibának számít a selymes vagy gyapjas szőrzet. A brabanti kis griffon bundája rövid (max. 2 cm-es), durva tapintású, tömör és csillogó. Fején szőre bajuszt és szakállt alkot az orr és a szem vonala alatt, fültől fülig, az egész pofát elfedve. Szőre itt hosszabb, mint bárhol máshol a testén. A kutya szeme fölött szőre kifejezetten hosszú, szemöldököt alkot.

lupoid

Mindhárom fajta (a brüsszeli, a belga és a brabanti kis griffon) egy kistestű, durva szőrű kutyus leszármazottja, amit régen Smousje néven ismertek, és évszázadokon keresztül megtalálható volt Brüsszelben. A 19. században King Charles spánielekkel és a mopszokkal is keresztezték őket, aminek köszönhetően egy kistestű, fekete bundájú fajta alakult ki - az, amit ma is ismerünk. Ezek a kis kutyusok eredetileg fogatkocsikat őriztek és távol tartották a kártékony rágcsálókat az istállóktól. Két griffon közülük durva szőrű és nagyon egyedi színű, a brabanti pedig rövidszőrű változat.

Did you know ?

Minden bizonnyal fejük a legszembetűnőbb és legegyedibb testrészük. A test többi részével összevetve meglehetősen nagy, és egészen emberi arckifejezés ül ki rá. A griffonok fejét is durva, felálló, kócos és sűrű szőr borítja, ami a szemek alatt, a homlokán, az arcán és az állán hosszabb.

PHOTOS

  • facebook