Kezdőlap > Csivava

Nyomtatás

Csivava

Kicsi a bors, de erős

Breed
FCI-9
Companion_and_Toy_Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Chihuahueño

Típus : Braccoid

Kan testsúly : 1,5-3 kg (de nemtől függetlenül a 0,5-1 kg-os testsúly is elfogadható)

Ápolás mértéke :

Származási hely : Mexico

breed_picture

A csivavák tömör kis testük ellenére is nagyon fürge, élénk és bátor kutyusok. Természetük kíváncsi, megnyerően bátor és vonzó személyiségek. Az utolsó szó mindig az övék - akkor is, ha tőlük jóval nagyobb kutyával állnak szemben! Mindent egybevetve ideális társasági kutyák.

Fej+

Kerekded (alma alakú) feje a fajta egyéni ismertetőjegye.

lupoid

Test+

Teste tömör, erőteljes, felső vonala egyenes, a mar enyhén kiemelkedő, háta rövid és erős, az ágyéka izmos, a far széles és erős.

lupoid

Bunda+

Mindenféle színárnyalat és színösszeállítás megengedett.

lupoid

Fülek+

Fülei hatalmasok, felállóak, a fültőnél szélesek, a lekerekedő fülhegy felé fokozatosan elkeskenyedők.

lupoid

Farok+

Faroktartása egyedi jellemzője: ha akcióba lendül, felkundorítva vagy félkörben magasra tartja, a farokhegy az ágyék felé irányul. Teljesen harmonikus megjelenésű így.

lupoid

Szőrzet+

Lehet rövid- és hosszúszőrű.

lupoid

A mexikói Cholula piramisoknál a ma ismeretes csivava testarányainak megfelelő csontokat tártak fel. Sokan úgy tartják, hogy a csivava őseire találtak rá, akiket a gyarmatosítók által Mexikó területére hozott kínai kutyákkal keresztezhettek.  Annyi bizonyos, hogy a csivavák a legparányibb kutyusok, akiket a 20. század kezdete óta tenyésztettek és népszerűségük azóta - így száz év elteltével is - egyre csak nő.

Did you know ?

Ez egy nagyon ősi fajta, hosszú ideje élt a Chihuahua térségében található vadvilágban mielőtt a mexikói toltec nép a 10. és 13. század között háziasította.

PHOTOS

  • facebook