Kezdőlap > Havannai pincs

Nyomtatás

Havannai pincs

Mediterrán - vagy inkább karibi?

Breed
FCI-9
Companion_and_Toy_Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Bichon Havanais

Típus : Braccoid

Kan méret : 23-27 cm

Szuka méret : 23-27 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Cuba

breed_picture

A havannai pincsek kivételesen ragyogó kutyusok, nagyon könnyen képezhetők, remek riasztó kutyusok válhatnak belóle. Természetükből fakadóan érzelmesek, vidámak, barádságoak, elbűvölőek - amolyan kis udvari bolondok -, és imádnak a gyerekekkel játszani.

Fej+

Fejük közepesen hosszú, a koponya széles, lapos és enyhén domború, a homlok alig emelkedő.

lupoid

Test+

Teste felső vonala egyenes, az ágyéknál enyhén ívelt, a far lajt, a bordák tágak, a has felhúzódó.

lupoid

Bunda+

Ritkán tiszta fehér, jellemzőbbek az (akár feketés) őzbarn, a fekete, a havana és a dohánybarna, ill. a vörösesbarna árnyalata; ilyen színű foltok megengedettek. Cserbarna árnyalatú mintázat szintén megengedett.

lupoid

Fülek+

A fülei lelógóak, az archoz simulnak, enyhén megemelkednek. A fülhegyek kissé lekerekedők.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, kampó alakú, de az a legjobb, ja a hátára fölkunkorodik. Pehelyszerű selymes, hosszú szőr borítja.

lupoid

Szőrzet+

Szőre nagyon hosszú (felnőtt korban 12-18 cm), puha, egyenes vagy hullámos, néha göndör tincseket alkothat. Gyapjas aljszőrzete nem jól fejlett, vagy akár teljesen hiányozhat is.

lupoid

Eredetileg a nyugat-mediterrán térségből származik, onnan terjed el a spanyol és az olasz tengerparti térségben is. Látszatra az olasz tengerész kapitányok hozták Európába Kubából. A havannai pincsek többsége dohányszínű, ezért tartották azt róluk tévesen, hogy a kubai fővárosból, Havannából származnak. Erős kis kutyusok, rövid lábaik ellenére is élénkek és rugalmas járásúak. Gyönyörű, dús, hosszú szőrük van - lehetőség szerint hullámos.

Did you know ?

Ugyan általában semmilyen szőrápolás és -vágás, ill. ritkítás nem megengedett, a szőrét a mancsokon lehet tisztítani, a homlokon pedig annyira le lehet vágni, hogy ne lógjon a szemébe. A pofaszőrt lehet tisztogatni, de hivatalosan természetesen kell hagyni.

PHOTOS

  • facebook