Kezdőlap > Tibeti terrier

Nyomtatás

Tibeti terrier

Inkább juhász, mint terrier

Breed
FCI-9
Companion_and_Toy_Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Tibetan Terrier

Típus : Braccoid

Egyéb megnevezés : Dhoki, Apso

Kan méret : 35-40 cm

Szuka méret : enyhén kisebb, mint a kan

Ápolás mértéke :

Származási hely : China

breed_picture

A tibeti terrierek imádnak jönni-menni, nagyon higgadtak és hűséges társak. Rengeteg kiváló adottsággal rendelkeznek. Szeretnek kint lenni a szabadban, éberek és intelligensek. Nem vadak, nem harciasak, bár az idegenekkel szemben nem tanúsítanak túl nagy érzelmeket, inkább tartózkodók.

Fej+

Fejét hosszű szőr borítja, ami eltakarja a szemét, de enyhe szakállka is kialakul az állkapocs alatt.

lupoid

Test+

Teste nagyon izmos, tömzsi, a test hossza a vállcsúcstól a faroktőig megegyezik a marmagassággal. A háta egyenes, rövid, kissé felfelé görbül.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet fehér, arany, krémszínű, szürke, füstös, fekete, trikolor - valójában minden szín megengedett a csokoládébarna és a májszín kivételével.

lupoid

Fülek+

Fülei pedánsak, a fejtől elállóak, V alakúak, közepesen nagyok, sűrű, pelyhes szőr borítja.

lupoid

Farok+

Farka közepes hosszúságú, magasan tűzött, vidáman tartja, háta fölé kunkorodik, dús szőrzet borítja, ami a farok végén gyakran csomót alkot.

lupoid

Szőrzet+

Bundája puha, aljszőrzete gyapjas, a fedőszőr pazar, bőséges, egyenes, nem selymes vagy gyapja, hosszú, egyenes vagy hullámos lehet, göndör azonban nem.

lupoid

A tibeti terrierek robosztus testalkatú, közepes méretű, szögletes kutyusok. Arckifejezésük hűen tükrözi munkaigényüket, hiszen szülőhazájukban évszázadokig nem terrierekként alkalmazták őket - hiszen nincs is rá hajlamuk -, hanem a juhászkutyák szokásos feladatait látták el. Öszötöns pásztorok és terelőebek, ezért, amikor sétálni indulnak a családdal, mindig a csoportot keresik. Szervezetük nagyon ellenálló, életerős, várható élettartamuk átlagon felüli.

Did you know ?

Az első tibeti terrier, aki Ázsia területét elhagyta, a Cézár nevet viselte. Egy bizonyos Dr. Agnes Grieg kapta őt ajándékba Indiában egy betegért tett szolgálataiért. Amikor a '30-as években hazatért Angliába, magával vitte a kutyust, és saját tenyéstési programba kezdett.

PHOTOS

  • facebook