Kezdőlap > Uszkár

Nyomtatás

Uszkár

Még egy francia műalkotás

Breed
FCI-9
Companion_and_Toy_Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Caniche

Típus : Braccoid

Kan méret : A sztenderd pudlik mérete: 45-60 cm (2 cm toleranciával mindkét irányba); a közepes méretű nagyobb verziója hasonlóan. Közepes méretű uszkárok: 35-45 cm. Törpe uszkárok: 28-35 cm; közepes uszkárok kisebb verziója hasonlóan, törpeség jele nincs. Toy uszkár: 24-28 cm (ideális magasság: 25 cm, alsó tolerancia: 2 cm); a törpeuszkár kisebb változata megegyező arányokkal, törpeség jelei nélkül, bár a nyakszirt kitüremkedése lehet kevésbé hangsúlyos.

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

Az uszkárok intelligens megjelenésű, nagyon éber és aktív, harmonikus testfelépítésű kutyusok, eleganciát és büszkeséget sugároznak. Híresen hűségesek, élettel teliek, várható élettartamuk és képezhetőségük átlagon felüli. Nem is meglepő, hogy nagyra értékelt és közkedvelt társasági kutya.

Fej+

Feje egyedi, egyenes vonalú, arányos, körvonalai fennségesek és cseppet sem nehézkesek.

lupoid

Test+

Marja mérsékelten fejlett, háta rövid, teste felső vonala harmonikus és feszes, ágyéka erős, izmos, a far lekerekedő.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet egyszínű fekete, fehér, barna, szürke, narancs-őzbarna (barackszín) vagy vöröses őzbarna.

lupoid

Fülek+

Fülei laposak, a fültőnél kiszélesednek, a fülhegy lekerekedik. Hosszú, hullámos szőr borítja.

lupoid

Farok+

Farka nyugalmi állapotban lelógó, ha azonban a kutya akcióba lendül, rézsútosan megemeli.

lupoid

Szőrzet+

Göndör bundájú: sűrű, puha, gyapjas, rugalmas, a nyomásnak ellenáll, tömör, mindenhol egyforma hosszú, egységesen göndör. Corded (zsinóros) bundájú: dús, puha, gyapjas, jellegzetes zsinórszerű tincsekben csüng, max. 20 cm hosszú lehet.

lupoid

Sokan úgy vélik, hogy az uszkárok az ideális társasági kutyák. Méretük, színük, bundázatuk nagyon sokszínű. Eredetileg vadászatra használták. Főként az ősi vízikutya, a barbet leszármazottjai, sok tulajdonságuk megegyezik. Kemény tenyésztői munka eredménye és sikere volt, hogy egyszínű bundájú kutyusok jöttek létre, és a 20. század elejére az uszkárból világszerte közkedvelt francia kutyafajta lett. Megengedett frizurái: A) oroszlán stílus: a test mellső része a bordákig meg van nyírva, akárcsak a pofa, a szemöldökök fölött és alatt, az arc, a mellső és a hátsó lábak (kivéve a mandzsettát és a karkötőt), a farok (de a végén pompom marad); a bajusz kötelező. Nadrág megengedett - ekkor is a mellkason nyíratlan. B) Modern nyírás: a lábakon meg lehet hagyni a szőrt, ha a következőket betartjuk: a mellső és a hátsó lábakon is a szőrt a lábujjak közül a talppárnákig ki kell vágni. Géppel csak a lábujjakat nyírhatjuk, a fejet és a farkat az A) pont szerint. Az állkapocs alatt a kivételesen rövid szőr nem lehet másfél centinél hosszabb és párhuzamosan kell futnia az állkapoccsal. A kecskeszakáll nem megengedett. A farkon nem lehet pompom. C) Rövid bunda: a testen "shot-silk" hatást kelt 2 cm hosszú sávval a háton. A hosszúság fokozatosan nő a bordákon és a lábak felső részén. A fejen lecsinosított a bunda, a bóbitát meg kell hagyni hátul a nyakon is egészen a marig, a lábak nyírásában nem lehet törés, enyhén dőlt vonal mentén a mellkas tetejétől.  A füleken maximum a szőr egyharmadát távolíthatjuk el ollóval vagy géppel, a szőr növési irányával megegyező irányba nyírjuk! Az alsó részt jóval hosszabb szőr borítsa, ami tincsekben ér véget! Lehet olyan változata, hogy a lábakon nadrág jellegű mintázattal átmetenet képezünk a bundában a megnyírt mancsoktól. A szőr hosszúsága fokozatosan nő alulról felfelé, amíg a vállaknál és a combokon eléri a 4-7 cm-t (a kutya méretétől függően). A hátsó felén a "nadrág" ki kell, hogy adja az uszkár szögletességét! Bármilyen ezektől való eltérés versenyből való kizárást jelent. A körvonalak nyírással való hangsúlyozása nem befolyásolhatja a versenyeredményeket, minden egy csoportba tartozó kutyát együtt kell bírálni. D) Angol vágás: mellső felén az oroszlán típusú vágás (karkötő és mandzsetta), megfelelő bóbita (nem lehet lakkozni vagy bármilyen más anyaggal rögzíteni), megfelelő bajusz, nem lehet határvonal a hátsófélen. Az uszkárokat nem lehet versenyre vagy hivatalos rendezvényekre vinni és bírálni, ha nem megfelelő a frizurájuk, a tenyészprogramból azonban ilyen okok miatt nem zárják ki.

Did you know ?

Mit rejt a neve? A "pudli" szó a német "Pudel"- ből ered, aminek a jelentése "fajta". A "puddeln" ige jelentése a német nyelvben: fröcsköl, spriccel. Franciául az uszkárokat "caniche"-nek hívják, a "cane" szóból származik, amit a tojó kacsára használnak. Tehát, bárhogyan is nézzük, az uszkárok semmiképp sem tudnak a víztől szabadulni...

PHOTOS

  • facebook