Kezdőlap > Perzsa macska

Perzsa macska

Nyomtatás

Jellemzők néhány szóban

 • Fej

  Gömbölyű, masszív, boltozatos. A koponya igen széles, gömbölyű. A homlok is gömbölyded. A pofa kerek, telt. A pofacsontok erősek, kiemelkednek. Rövid, széles orra időnként enyhén felfelé fordul. A stop kifejezett. Az arcorri rész rövid, széles. Az áll telt, erős, jól fejlett. Az állkapocs széles, erős.

   

 • Fül

  Kicsi, vége lekerekített, egymástól távol helyezkednek el. Alapjánál nem túl nyitott, belsejét szőr borítja.

   

 • Szem

  Nagyok, kerekek, tágra nyitottak, egymástól távol ülnek. Színük a szőrzet színével harmonizáló, intenzív, mély szemszín (minden színváltozatnál megengedett az aranytól a rézszínűig; zöld a csincsillánál, az ezüst- és az aranyszínűnél; kék a sziámi színezetűeknél; egyes fehér színű egyedeknél felemás színű stb.).

   

 • Nyak
  Rövid, erős, nagyon izmos.

   

 • Test

  Közepes vagy nagy méretű, masszív (zömök) erős. A mellkas széles, mély; a vállak és a csípők egyformán szélesek. A hát széles, rövid. A has rövid. A csontok rövidek, masszívak. Az izomzat határozott, jól fejlett.

   

 • Láb

  A lábak rövidek, erősek, egyenesek, csontozatuk erős, izomzatuk jól fejlett. A mancsok szélesek, kerekdedek, erőteljesek. A lábujjak között hosszú szőrpamacsok találhatók.

   

 • Farok

  A testhez mérten rövid. Hosszú, dús szőrzete zászlót alkot. Viszonylag alacsonyan tartja.

   

 • Szőr

  Nagyon finom, hosszú szőrszálakból álló aljszőrzet és fedőszőrzet. Dús, selymes, a teljes testen hosszú (átlagosan 10cm, a nyakfodrot akár 20cm hosszú szálak is alkothatják). Minden szín elfogadott.

  Klasszikus változatok

  Egyszínű bunda (nincsenek csíkok vagy cirmos mintázat)
  Minden szín előfordul (fehér, fekete, kék, vörös, stb.).

  A fehér perzsák orrtükre és talppárnája rózsaszín, szemük háromféle színű lehet.

  Világoskék: a legnépszerűbb és egyben legrégebben elismert szemszín.

  Narancs vagy rézszínű.

  Heterokromatikus (felemás színű): egyik szem világoskék, a másik narancssárga.

  Teknőctarka bunda és változatai. Vörös és fekete foltokból álló bunda. Csak a nőstények lehetnek teknőctarkák.

  A szőrszálak töve halványabb színű. Füstszínű perzsa: a szőrszál töve fehér, a csúcsa a legsötétebb létező árnyalat. Ideális esetben a szőrszál 1/3-a fehér, 2/3-a színes.
  A leggyakoribb változatok: fekete füstszínű, kék füstszínű, csokoládébarna füstszínű, lila-füstszínű, füstszínű teknőctarka, stb. A vörös színváltozat a "kámea füstszínű".

  Bikolor bunda fehér foltokkal. A fehérrel kombinációban elfogadott színváltozatok többek között: fekete, kék, csokoládébarna, lila, vörös és krém.

  Bikolor változatok:

  Bikolor (szigorúan véve): a fehér test 1/3-át , 1/2-ét borítja.

  Harlekin: a fehér szín a test 1/2-ét, 3/4-ét borítja.

  Törökmacska (van) jellegű bikolor: a test fehér, kivéve a farkat és a két összeolvadó foltot a szemek és a fülek töve körül (sapka).

  Cirmos bunda, ide tartozik:

  Klasszikus vagy márványos cirmos: széles csíkok, jellegzetes "M", mint a homlokon, "tus-vonalak" az arcon, folyamatos nyaklánc a mellkas felső részén, lepkeszárnyra emlékeztető mint a vállakon, gyűrűk a lábakon és a farkon.

  Makréla cirmos: vékony, egymással párhuzamos csíkok, amelyek merőlegesek a gerincoszloppal párhuzamosan futó csíkra.

  Pettyes cirmos: kerek pettyek egyenletesen elosztva a törzsön. A pettyek között a szőrszálak aguti mintázatúak (sötétebb és világosabb gyűrűzöttség).

  A csincsilla perzsa és változatai egy füstszínű és egy ezüst cirmos perzsa macska keresztezéséből származnak.
  Általánosságban a klasszikus perzsa macskára hasonlítanak, bár gyakran kisebbek, kevésbé rövid lábúak, és fejük kevésbé masszív. Bundájuk nagyon világos, ezüstös árnyalattal. A bunda árnyalt (sötét pigmentáció a szőrszálak csúcsán), a fedőszőrök 1/8-a fedett. A szőrszál töve fehér. Zöld szeme és téglavörös orrtükre feketével szegélyezett.

  Színváltozatok

  Árnyalt ezüstszínű perzsa macska: a szőrszálak töve fehér, végük 1/3-a fedett, ez okozza az ezüst árnyaltságot.

  Aranyszínű: a szőrszálak töve barackszínű, a fedettség fekete, ez adja a bunda aranyszínű vagy barackszínű árnyalatát.

  Sziámi színezetű perzsa macska: a sziámi macska és a perzsa macska keresztezésével kialakított változat, perzsa macska sziámi bundában. Szeme kék. (A sziámi színezetű perzsák fehéren születnek, a jegyek 6 hónapos kor körül kezdenek megjelenni.)

  Fókabarna: sárgás-barna alapszín, sötétbarna jegyekkel.

  Kék: fehér alapszín, kékes-szürke jegyekkel.

  Lila: fehér alapszín, szürkés-rózsaszín jegyekkel.

  Vörös: krémszínű fehér alapszín, vörös jegyekkel.

  Pekingi fejű perzsa macska: ez a szélsőséges fajta nem egyértelműen népszerű, mivel gyakori a fej deformitásával kapcsolatos nem kívánatos komplikáció (folyamatos könnyezést okozó fokozott könnytermelés, alulharapás, benyomott orra miatt légzési problémák).

   

 • Érzékenység

  Hosszú vagy keskeny fej.
  Hosszú orr, keskeny arcorri rész, nyilvánvaló alulharapás.
  Nagy, hegyes, egymáshoz közel lévő fülek.
  Kicsi, ferdén metszett szem, túl halvány szemszín.
  Keskeny, karcsú, magas testfelépítés.
  Túl hosszú farok.
  Ovális mancsok, hosszú lábujjak.
  Kizárás: medál vagy gombok; megtörés a farkon, súlyos állkapocs-deformitás.

Természet

A békés, nyugodt, flegma, nem túl sokat mozgó perzsa macska tökéletesen alkalmas a lakásban való tartásra. Társaságkedvelő, kedves, nem agresszív, kifejezetten szeretetreméltó, gazdájához ragaszkodik. Jól kijön más macskákkal, kutyákkal, és gyerekekkel is. az idegenekkel szemben már tartózkodóbbak. A nyugodt életet kedvelik, bírják az egyedüllétet. Halk hangjukat ritkán hallani.
A perzsák két éves korukra érik el a teljes érettséget. Későn válnak ivaréretté (12 hónapos korban). Nem túl szapora fajta, elléskor gyakran adódnak problémák. Szőrzetük ápolása (fésülés, kefélés, tisztítás) komoly feladat. Hosszú szőrük csomósodásra és filcesedésre hajlamos, ezért szőrzetét naponta ki kell fésülni. Tavasszal és nyáron vedlenek. Szemüket a fokozott könnytermelés miatt rendszeresen ki kell tisztítani.

Megjegyzések

Megengedett keresztezés az egzotikus rövidszőrűvel (rövidszőrű perzsa macska).

 • facebook