A Health Nutrition története

Nyomtatás
A Health Nutrition története

Egészséges táplálás

A ROYAL CANIN® legfőbb célja mindig is az Egészséges Táplálás - Health Nutrition - megalkotása volt. A tápok legfőbb értéke, hogy összetevőit tekintve közel 50 különböző tápelemet (fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat, amino-savakat, zsírsavakat, ásványi sókat, vitaminokat és nyomelemeket) tartalmaz. Tápjaink kialakítása egy összetett egységnek felel meg, ami – figyelembe véve a macskák és kutyák sajátos igényeit – egy folytonos táplálékmintát biztosít.

A tudományos kialakítási folyamat középpontjában maga az állat áll, ami egy merően új szemléletmód. Az összetevők kiváló minőségű tápanyagok válogatásával kerülnek a tápba, ezáltal is biztosítva az állat igényeihez igazodó legmegfelelőbb táplálékot. A ROYAL CANIN® táplálási filozófiája szerint a tápanyagokra kell helyezni a hangsúlyt, és el kell felejteni minden olyan eljárást, ami olyan nyersanyagokat részesít előnyben, melyek ízletességükről híresek (bárány, lazac, vadhús, stb.)

A tudomány fejlődése

Az állatok táplálásával foglalkozó tudomány célja az állatok életében nélkülözhetetlen tápelemek és azok szerepének meghatározása. Ez olyan terület, ahol napról napra újabb és újabb információk kerülnek napvilágra. Például amíg 1995-ben 1241, addig 2009-ben már 2746 olyan kiadvány volt, melynek kulcsszava az „egészség” vagy a „táplálás” kifejezés volt, azaz egyetlen évtized alatt megduplázódott a témára vonatkozó dokumentumok száma.

Évente több tucat újabb állateledelt dobnak piacra, melyek az egészségmegőrző tápanyagok mellett sok természetes tápelemet is tartalmaznak, hogy az állatok szervezetét minél ellenállóbbá tegyék.

A kutyák várható élettartama az elmúlt 15 évben kb. 3 évvel hosszabbodott meg.

Manapság az állateledeleket az adott faj sajátos igényeit figyelembe véve állítják elő. Odafigyelnek a fölöslegek elkerülésére, és egyéb, a folyamatban lévő kutatások által kimutatott sajátosságokkal is számolnak a táp kifejlesztésekor. A tudósok és a vezető állateledel-gyártók ma már elismerik, hogy a kutya más táplálékot igényel kölyökkorban, felnőttkorban és idősként, illetve hogy a kis-, közepes-, nagy- és óriástestű kutyák szükségletei is eltérnek.

A macskák táplálékszükségleteit nemcsak koruk alapján határozzuk meg, hanem figyelembe vesszük a cica életmódját, érzékenységét és fajtáját is (pl. perzsa, main coon, sziámi).

A tudományos ismeretek folyamatos bővülésének köszönhetően a táplálás fogalma is fejlődött: kialakult a „Prevention Nutrition”, ami egy megelőző táp, a „Health Nutrition”, ami az egészséges táplálást biztosítja, és a „Treatment Nutrition”, ami a betegségek kezeléséhez kifejlesztett táp.

  • facebook