Egyéb tápanyagok

Nyomtatás
Egyéb tápanyagok

Hozzáadott érték

Manapság bizonyos ételeknek nagyobb céljai vannak annál, mint csupán - a helyes mértékben – megfelelni a tápértékigényeknek. A tápértékek vizsgálatakor érdemes odafigyelnünk egyes tápanyagokra, melyeknek hozzáadott értéke lehet a célból, hogy segítsen elhárítani a betegségeket, lelassítani az olyan degeneratív folyamatokat, mint az öregedés, vagy egyszerűen csak az állat jólétét javítják.

A „Nutraceutic”, ill. a „Health Nutrition” kifejezések gyakran olyan táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban használatosak, melyek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amik nem nélkülözhetetlenek, de jótékony hatással lehetnek az életminőségre.

Ez egy nagyon heterogén csoport, és számuk a tápanyagokról szerzett ismeretekkel párhuzamosan nő. Olyan anyagok tartoznak ide, mint a szabadgyökök elleni küzdelemért felelős antioxidánsok, az ízületek védelméért felelős anyagok, a bőr védelmét és erősítését elősegítő növényi kivonatok, vagy a bélflóra egyensúlyához szükséges baktériumok.

Ezeknek a tápanyagoknak lehet rövid vagy hosszú távú hatásuk is. Rövid távú cél például az, hogy javítsuk a szervezet működését, vagy csökkentsünk olyan nem kívánatos jelenségeket, mint például az ízületi fájdalmak, a bőrirritáció, vagy az emésztési zavarok. Hosszú távon célunk lehet például az, hogy minimalizáljuk a szervezet belső támadásainak előfordulását, vagy bizonyos szervek öregedését megfékezzük.

Ezek a tápanyagok nemcsak az állat szervezetére, de kognitív képességeire is hatással vannak. Ha például a szervezet fiatalkortól kezdve kap antioxidánsokat, az öregkorban segíti elkerülni a hályog kialakulását, és az alkalmazkodási képességek hiányából fakadó viselkedési problémák jelentkezését is pozitívan befolyásolhatja. Az emberi szervezet vizsgálatakor kiderült, hogy az antioxidánsok segítenek némely neurológiai betegség (mint például a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór) kialakulása elleni küzdelemben.

  • facebook