Fehérjék

Nyomtatás
Fehérjék

Feladatuk a növekedés, a vemhesség, a szoptatás és a fizikai erőnlét támogatása

A kutyák és a macskák sok fehérjét igényelnek. Egyes fiziológiai állapotok (pl. növekedés, vemhesség, szoptatás és fizikai megerőltetések) pedig még jobban megkövetelik a szervezet fehérjeellátását.

A fehérjemolekulák az aminosavak előre meghatározott láncolatai – így természetük és feladatuk eleve adott. Az aminosavak az elfogyasztott fehérjék feldolgozásakor keletkeznek az emésztőrendszerben, így a fehérjének a szervezetbe való beépüléséhez szükségesek, és hozzájárulnak a szervek, szövetek felépüléséhez. Ezen felül – többek között – bizonyos molekulák szállításában is segédkeznek, üzeneteket juttatnak el egyik szervtől a másikig (hormonok), és küzdenek a megbetegedések ellen (antitestek).

Az állati eredetű termékekben (mint pl. a hús, a hal, a tojások vagy a tejtermékek) és némely növényi termésben (pl. a gabonából származó glutén, lencse, borsó, szója, élesztő) a fehérjék koncentrált formában vannak jelen. A kutya- vagy macskatáphoz hozzáadott gabonafélék fehérjékkel látják el kis kedvencünk szervezetét.

  • facebook