Fehérjék

Nyomtatás

Arginin

Az arginin a kutyák és macskák számára esszenciális aminosav. Ha az újszülött kutyakölykök az anyatejből nem jutnak elég argininhez, a szemükön hamarosan hályog jelenik meg, ami végül vakságot okoz. Az arginin az erek sima izomzatának elernyedéséért felelős nitrogén-monoxid (NO) prekurzora, ezért a táphoz adagolt arginin jótékony hatással lehet a szív- vagy vesebetegségekben szenvedő állatokra.

Háttérinformáció

Az arginin abban a folyamatban is szerepet játszik, melynek során az ammóniából karbamid szintetizálódik. Ha a táplálék nem tartalmaz arginint, a macskákon már néhány óra múlva megjelennek az ammóniamérgezés (hyperammonemia) klinikai tünetei: a hányás, a nyáladzás és az idegrendszeri tünetek. Az argininhiány, hacsak nem tesznek ellene gyorsan, halálos kimenetelű lehet.

Élettani szerep

Bizonyított tény, hogy az arginin csökkenti a légzőszervi problémákat olyan emberi páciensek esetében,akiknek a vérében súlyos, krónikus szívelégtelenségük miatt terheléskor túl sok szén-dioxid képződik. Az arginin az immunrendszer működésében is szerepet játszik.

Természeti források

Az arginin nagy mennyiségben fordul elő az állati szövetekben, például az izmokban, a bőrben és a szőrben. A zselatin is viszonylag sokat tartalmaz belőle.

  • facebook