Home Egészséges Táplálás Tápanyagok Fehérjék Elágazó szénláncú aminosavak

Fehérjék

Nyomtatás

Más néven: BCAA (Branched chained amino acids)

A leucin, az izoleucin és a valin az esszenciális aminosavakon belül az elágazó szénláncú (BCAA) aminosavak közé tartoznak. Tanulmányozásukat a daganatok növekedésének lelassításában játszott potenciális szerepük indokolja. Az emberi pácienseken végzett klinikai vizsgálatokban a táplálékhoz adott BCAA-k növelték a túlélést.

Háttérinformáció

A szervezet nem képes a leucin, az izoleucin és a valin megfelelően gyors szintézisére, ezért az állat igényeit az étrendje révén kell kielégíteni. A három aminosav vérben mért koncentrációja a más aminosavaknál tapasztaltnál nagyobb mértékben függ a beviteltől.

Élettani hatás

A valin, a leucin és az izoleucin képesek stimulálni a fehérjék szintézisét és lelassítani lebomlásukat az izmokban. Ezek a tulajdonságok a leucinra önmagában is jellemzőek, a leucinegyedül is épp olyan hatékony, mint a három aminosav együtt. A szervezetérzékenysége a leucinra a korral csökkenni tűnik. Az elágazó láncú aminosavak növelik a sovány szövetek tömegét és kachexiás vagy rákos állatokban megakadályozza az izomsorvadást.

Természetes forrás

A valin, a leucin és az izoleucin az izomfehérjékbe beépülő összes esszenciális aminosavnak legalább a harmadát teszik ki, és csak rájuk jellemző, hogy lebontásuk magában az izomban kezdődik meg.

  • facebook