Fehérjék

Nyomtatás

Arginin, Hisztidin, Izoleucin, Leucin, Lizin, Metionin, Fenil-alanin...

Ha az étrend nem tartalmazza valamelyik esszenciális aminosavat, az életműködésekhez szükséges fehérjék működése leáll. Az állat ezután saját fehérjéinek lebontása révén állítja elő a szükséges aminosavakat, ezáltal veszélyeztetve saját életét.

Háttérinformáció

Az esszenciális aminosavakat* a szervezet nem tudja előállítani, ezért ezeket megfelelő mennyiségben a tápnak tartalmaznia kell.

Élettani szerep

Az esszenciális aminosavak a nevüket onnan kapták, hogy nélkülük a szervezet nem képes normális fehérjeszintézist folytatni.
A macska- és kutyakölykök fejlődése lelassul, a felnőtt állatokban pedig zavarok lépnek fel az olyan életfontosságú folyamatokban, mint a nitrogéntartalmú méreganyagok ürítése vagy a hemoglobin szintézis.

Természetes forrás

A „biológiailag értékes”étkezési fehérjék jól emészthetőek, ugyanakkor magas koncentrációban tartalmaznak esszenciális aminosavakat. Ilyen fehérje a kazein, de ilyenek a tojás, a hús, a hal és a szójaizolátumok fehérjéi is.

*Arginin, Hisztidin,Izoleucin, Leucin, Lizin, Metionin,Fenil-alanin, Taurin (csak a macskák esetében), Treonin, Triptofán, Valin.

  • facebook