Fehérjék

Nyomtatás

Glutamin

A glutamin a gyorsan megújuló sejtek (emésztőszervek, immunrendszer) metabolizmusában rendkívül fontos szerepet tölt be. Bár egyébként nem esszenciális aminosav, bizonyos esetekben jelenléte életfontosságú, ezért a feltételesen az esszenciális aminosavak közé tartozik.

Háttérinformáció

Betegség vagy erős stressz esetében a szövetek aminosav-felvétele és -fogyasztása megugrik, és a vér glutaminkoncentrációja lecsökken. Ilyenkor veszélybe kerül a bélnyálkahártya épsége, és a bélbaktériumok a véráramba juthatnak.

Élettani szerep

A glutamin többszörös funkciót lát el a fehérjeszintézisben; a sejtek DNS-ének felépítésében szerepet játszó vegyületek prekurzorául szolgál, a májban zajló szintézisfolyamatok szabályozója és a méregtelenítésben is szerepe van.

A glutamint a bélnyálkahártya sejtjei energiaforrásként hasznosítják. Ha valamilyen kritikus helyzetben az állat megnövekedett glutaminigényét nem tudjuk fedezni, a bélnyálkahártya védekező szerepe (bél-mucosa barrier) veszélybe kerülhet. A tápglutaminnal való dúsítása csökkentheti a bélbolyhok atrófiájának kockázatát, és az emésztési problémákat követő lábadozási időszakban is jó hatással lehet az állatra.

Természeti források

Glutamint számos szövet termel, az aminosav 60%-a pedig az izmokban, szabad formában tárolódik. Mikor az állat glutaminigénye megnő, a szervezet nem biztos, hogy biztosítani tudja  a megfelelő mennyiséget. A búzaglutén jó glutaminforrás, az aminosavat közel 40%-ban tartalmazza, újszülött állatok táplálásában a tejfehérje pótlására is használják.

  • facebook