Fehérjék

Nyomtatás

Karnitin

Élettani hatását tekintve a karnitin abban a folyamatban működik közre, melynek végére a zsírból a sejtek energiát nyerhetnek. Ennek megfelelően a karnitin jól és hatékonyan hasznosul, ha a szervezet fizikai terhelésnek van kitéve, főleg akkor, ha a terhelés folyamatos. Az egyes kutyafajtákban (boxerekben, dobermanokban, cocker spánielekben, stb.) fellépő súlyos szívelégtelenségek gyakran a szervezethiányos karnitin termelésével hozhatók összefüggésbe. Az elhízott állatok súlyvesztése fokozható, ha táplálékukhoz karnitint adnak.

Háttérinformáció

A karnitin nem esszenciális aminosav, a szervezet rendszerint két másik aminosavból, a lizinből és a metioninból állítja elő. A táplálékkal bevitt karnitin csak akkor válik létfontosságúvá, ha a szervezet nem képes eleget szintetizálni az aminosavból saját szükségletei kielégítésére. A karnitin molekuláris struktúráját tekintve D és L formában fordul elő, de csak az L-karnitin aktív és hatékony.

Élettani szerep

A kutyák és macskák szervezetének működéséhez szükséges energia többnyire a mitokondriumokban, a zsírok oxidációja során szabadul fel. (A mitokondriumok a sejtekben található parányi erőműveknek tekinthetők.) A karnitin szállítja át a zsírsavakat a mitokondriumok membránján. A karnitin a szaporodásban is fontos szerepet játszik, egyes fajokban a vemhesség és a laktáció időszakában a táplálékhoz adott karnitin növeli az újszülött állatok testtömegét és az alomszámot.

Természetes forrás

A karnitin a májban szintetizálódik, illetve a táplálékkal kerül be a szervezetbe. Míg a növények karnitintartalma elhanyagolható, a friss hús – különösen az ürühús és a bárányhús - bőséges forrásnak számít.

  • facebook