Fehérjék

Nyomtatás

Metionin és cisztin

A kéntartalmú aminosavak létfontosságúak a szőrt felépítő legfontosabb fehérje, a keratin szintézisében. A kéntartalmú aminosavak hiánya szőrhullásban és száraz, töredezett szőrzetben nyilvánul meg, illetve lelassítja a fejlődést.

Háttérinformáció

A bőr és a szőrzet megújulásához szükséges fehérjeszintézis a felnőtt kutya napi fehérjeszükségletének 30%-át is kiteheti.

Élettani szerep

Csak a metionin tekinthető esszenciális aminosavnak, de ha az állat megfelelő mennyiségben jut cisztinhez, ez a metionint az egyéb funkciók számára hozzáférhetővé teszi. A kéntartalmú aminosavak metabolizmusából kénsav szabadul fel, mely a vizelettel távozik a szervezetből. A ragadozók kéntartalmú aminosavakban gazdag természetes étrendje éppen ezért gyakran savas vizelet ürítését eredményezi.

Természeti forrás

Az állati fehérjék általánosságban nagy mennyiségben tartalmaznak aminosavakat. Ritkán fordul elő,hogy ezekből az aminosavakból a kutyák és macskák tápláléka nem tartalmaz eleget, hacsak az állatot nem tartják teljesen vegetáriánus étrenden. A kutyák az ilyen jellegű hiányokra kevésbé érzékenyek, mint a macskák.

A metionin és a cisztin főleg a tojás és a halak fehérjéiben, illetve a tej kazeinjében található meg nagy mennyiségben. A búza- és a kukoricagluténeket szintén bőséges metionin- és cisztinforrásként tartjuk számon.

  • facebook