Fehérjék

Nyomtatás

Lizin

A lizin a kutyák és macskák számára esszenciális aminosav, melyet a tápláléknak tartalmaznia kell, mert a szervezetben zajló összes fehérjeszintetizálási folyamatban szükség van rá. A lizinhiány macska- és kutyakölykökben a fejlődés lelassulását okozza.

Háttérinformáció

A lizin rendkívül hőérzékeny, túlzásba vitt hőkezelés hatására reakcióba lép a cukrokkal (Maillard reakció), és a szervezet számára felvehetetlenné válik. A túlhevített tejben például a lizin és a laktóz lép reakcióba egymással. A lizin hőérzékenysége folytán megbízhatóan jelzi a tápok hőkezelése során bekövetkező minőségváltozásokat.

Élettani szerep

A fehérjeszintézisben betöltött alapvető szerepe mellett nagyobb mennyiségű lizin jelenléte a táplálékban a kutatások szerint elősegíti a herpesz vírus elleni védekezést macskákban, ahol a kórokozó felső légúti megbetegedéseket vált ki (ezeket összefoglalóan macskanáthának nevezzük).  A herpesz vírus általában komolyabb klinikai tüneteket okoz – főleg a szemen – mint az egyéb kórokozók. Az oltásban nem részesített macskakölykök bele is pusztulhatnak a fertőzésbe. A táphoz adagolt lizin mérsékli a vírusürítés intenzitását és a fertőzött állatok tüneteit.

Természetes források

A lizint az állati fehérjék, főleg a húsok és a tej kazein, nagy mennyiségben tartalmazzák. A szójafehérjék szintén gazdag lizinforrások. Gabona-alapú étrend esetében azonban fennáll a lizinhiány veszélye, ilyenkor az aminosavat külön hozzá kell adni a táphoz.

  • facebook