Fehérjék

Nyomtatás

Tirozin és fenil-alanin

Az állatok bundájának színe a feomelanin pigmentszemcsék (színük a sárgától a vörösig terjed) illetve az eumelanin pigmentszemcsék (barnától feketéig) jelenlététől függ. A pigmentek termelődéséhez két aromás aminosavra, a tirozinra és a fenil-alaninra van szükség (az “aromás” jelző a bennük lévő gyűrűs szerkezetű kémiai kötésre utal).

Mint az macskák esetében már bizonyítást nyert, ha az állat sötét vagy fekete kültakarójú zsákmányt fogyaszt, szőrzete megvörösödik. Az újfundlandi és fekete labrador kölykökkel folytatott kísérletekből az derült ki, hogy a bunda optimális pigmentációjához szükséges fenil-alanin és tirozin mennyisége a növekedéshez szükséges mennyiségnek akár a kétszerese is lehet. A táp tirozinnal való dúsítása a szőrzet színének intenzitását is fokozza.

Háttérinformáció

A sziámi macskák különleges szőrszíne („ colourpoint", azaz a test színénél sötétebb maszk, farok és lábvégek) a melanin termelésben főszerepet játszó tirozin tulajdonságainak köszönhető, a sziámi fajtában ugyanis ez az enzim csak viszonylag alacsony hőmérsékleten működik. A test melegebb területein, pl. az állat oldalán, hasán és hátán nem, csak a hűvösebb részeken, azaz a fejen, a lábakon és a farkon jelennek meg a sötét színű jegyek.

Élettani szerep

A szőrzet és az íriszpigmentációjában játszott szerepén kívül a tirozin a dopamin, a noradrenalin és az adrenalin prekurzoraként is fontos. Ez a három molekula az agy és a szaporodószervek megfelelő működéséért felelős, ezért a tirozin táphoz adagolása javítja az állatok termékenységét

Természeti források

A tirozin vagy közvetlenül a táplálékkal kerül a szervezetbe, vagy az esszenciális aminosavak közé tartozó fenil-alaninból szintetizálódik. A tej és a tejtermékek kiváló tirozinforrások. A növények közül egyedül a rizs tartalmaz tirozint érdemi mennyiségben.

  • facebook