Lipidek

Nyomtatás
Lipidek

Nélkülözhetetlen a kutyák és a macskák számára

A kutyák még a macskáktól is jobban kedvelik a lipidekben gazdag ételeket, azonban ezek fogyasztását korlátoznunk kell, ha kedvencünk nem él mozgásban gazdag életet. Ha nem adagoljuk szigorúan, a túlzásba vitt lipid-fogyasztás elhízáshoz vezethet. Emellett azonban az állatoknak szüksége van a lipidekre, hiszen a segítségükkel juthatnak energiához és a nélkülözhetetlen zsírsavakhoz.

A lipidek valójában a zsírok családjába tartozó organikus anyagok. A zsírok legfontosabb elemei a trigliceridek – azaz a zsírsavak és a glicerol. A lipidek lehetnek egyszerűek (pl. trigliceridek, viaszok) és összetettek, tehát több elemből állók. A sejthártya például foszfolipidekből áll.

A zsírok a kutyák és macskák energiaforrásai: oxidálódásukból energia nyerhető. Egy gramm lipid kb. 9 kcal energiát biztosít – két és félszer többet, mint egy gramm szénhidrát vagy fehérje.

Néhány nélkülözhetetlen zsírsavnak sejtszerkezeti szerepe is van: bizonyos hormonok előfutáraiként funkcionálnak. Minden állati zsírban (vaj, faggyú, disznózsír, baromfi zsír, halolaj) és növényi zsírban (olajok, olajmagvak) gazdag étel jelentős lipidforrás lehet.

  • facebook