Lipidek

Nyomtatás
EPA és DHA

Más néven: eikozapanteténsav és dokozahexaénsav

A nagyon hosszú láncú omega-3 zsírsavak (az EPA és a DHA) főleg gyulladásgátló hatásuk miatt ismertek.
 A retina szintén nagy koncentrációban tartalmaz EPA és DHA zsírsavakat: a vemhesség során és a születés utáni első néhány héten adagolt kiegészítők javítják az állatok látását.

Az EPA és DHA zsírsavakkal dúsított tápok számos egyéb jótékony hatással is bírnak:

  • védelmet biztosítanak a szív- és vesefunkciók számára (vérhígító és magas vérnyomás kialakulását gátló hatás)
  • daganatos betegségek kockázatát csökkentő hatás.

Háttérinformáció

A DHA-t angol nyelvterületen néha „cervonic acid”-nak is nevezik, mert az agy (cerebrum) tartalmazza a legnagyobb koncentrációban. A vadon élő ragadozók, főleg a macskafélék zsákmányuk agyának elfogyasztásával jutnak DHA-hoz.

Élettani szerep

Az EPA és a DHA az anyatejben is megtalálható, az embrió és a magzat agyának és retinájának fejlődésében nélkülözhetetlenek. Minél magasabb az anyatej DHA koncentrációja, annál fejlettebb lesz a fiatal állat idegrendszere.

Természeti erőforrás

A nagyon hosszú láncú omega-3 zsírsavak a hideg tengervízben honos zsíros húsú halfajok (pl. lazac, makréla, óriás laposhal, hering, kapellán lazac) olajában találhatók meg nagyobb koncentrációkban. EPA-t és DHA-t a fitoplankton és az egysejtű algák termelnek, a táplálékláncon való áthaladásuk során ezek az anyagok a halak zsírszövetében akkumulálódnak.

  • facebook