Lipidek

Nyomtatás
Gamma-linolénsav

Más néven: GLA

A gamma-linolénsav (GLA) fontos szerepet játszhat a gyulladásos problémák kezelésében, különösen a bőrbetegségek esetében. A vegyület pozitív hatásai főleg az allergiás állatok esetében nyilvánvalóak.

Háttérinformáció

A GLA-t a kozmetikai ipar is felhasználja, azokban a termékekben, melyeket a bőr rugalmasságának helyreállítására dolgoztak ki. Különösen jó hatással van a száraz vagy sok faggyút termelő (seborrhoeás) bőrtípusokra.

Élettani szerep

A máj, a vörös vérsejtek és az érfalak könnyen felveszik a GLA-t a dúsított tápokból. A telítetlen zsírsavak, pl. a GLA elősegítik a sejtmembránok fluiditásának fennmaradását, márpedig ez a sejtek közt zajló, létfontosságú anyagmozgások szempontjából igen fontos. A GLA adalékok serkentik a bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású 1-es típusú prosztaglandin hormonok termelődését, mégpedig a 2-es típusú, gyulladásokat előidéző prosztaglandinok rovására.

Természeti erőforrás

A GLA az omega-6 zsírsavak közé tartozó telítetlen zsírsav (C18: 3), a linolénsav egyik származéka. Macskákban a linolénsav GLA-vá alakulása érzékeny folyamat, mert az átalakulásért felelős enzim aktivitása nagyon alacsony. GLA-t megfelelő mennyiségben csak a borágóból, a parlagi ligetszépéből és a fekete ribiszke magvaiból nyert olajak tartalmaznak, ezek közül is a borágóolajban a legmagasabb a vegyület koncentrációja (> 20%).

  • facebook