Lipidek

Nyomtatás

Más néven: CLA

A linolénsavból származtatott konjugált zsírsavakat – konjugált linolénsav, CLA – sokat tanulmányozták az elhízás-ellenes programok keretében. A CLA egy bizonyos formája (izomerje) megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a zsírsejt-kultúrákban.

Háttérinformáció

A CLA elhízott emberek esetében nem csökkenti a testsúlyt, viszont a zsír (zsírszövet) rovására serkenti a sovány szövetek (izmok) tömegének növekedését. A CLA ezen kívül pozitív hatással van az ad libitum (korlátozás nélkül) táplált kutyák testösszetételére.

Élettani szerep

A CLA zsírsejtek kialakulására gyakorolt gátló hatása jelenlegi ismereteink szerint annak a hatásnak köszönhető, melyet a konjugált linolénsav a zsírszövetek sejtjeiben a glükóz és a zsírsavak metabolizmusának szabályozásában kifejt. A különböző CLA izomerekkel a rákra, az érelmeszesedésre, az immunháztartásra és a cukorbetegségre gyakorolt potenciális pozitív hatásaik miatt számos tanulmány foglalkozik.

Természeti erőforrás

A CLA, melyet jellemzően a kérődzők bendőjében élő speciális mikroorganizmusok termelnek, állati eredetű takarmány-összetevőkben fordul elő, pl. tejtermékekben, húsokban és zsírokban. Kutyákban a bélbaktériumok CLA termelése ezzel szemben igen alacsony szintű. A tápokban mesterséges eredetű CLA található.

  • facebook