Lipidek

Nyomtatás
Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak

Biológiai szerepük miatt az omega-3 zsírsavakat a sportkutyáknak, idős macskáknak és kutyáknak és a krónikus gyulladásos betegségekben (arthrosisban, krónikus veseelégtelenségben, gyulladásos hasmenésben, bőrbetegségekben) szenvedő állatoknak készült tápokban alkalmazzák.

Háttérinformáció

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak egyik különleges családját képviselik. A család tagjai a 18 szénatomos, három kettős kötést tartalmazó alfa-linolénsavból (ALA) származtathatók. Két másik hosszabb szénláncú, de igen fontos zsírsav, az EPA (eikozapanteténsav) és a DHA (dokozahexaénsav) szintén ALA származék.

Élettani szerep

Az omega-3 zsírsavakat létfontosságú funkcióik több szempontból is érdekessé teszik:

  • gyulladáscsökkentő hatásúak, megakadályozzák bizonyos kémiai gyulladásserkentő anyagok képződését;
  • javítják az agy oxigénellátását (különösen idős állatokban) és javítják az aktív életmódot folytató sportkutyák teljesítményét;
  • javítják a kutyakölykök tanulási képességét.

Természeti erőforrás

Bizonyos növényi olajok (lenolaj, repceolaj, szójaolaj) jelentős mennyiségben tartalmazzák az EPA/DHA zsírsavak prekurzorát, az ALA-t. Az EPA és a DHA koncentrált formában csak az algákban és a halolajban található meg (a koncentráció halfajtól függően változik).

  • facebook