Lipidek

Nyomtatás

Omega-6 zsírsavak

A linolénsav bevitele a szervezetbe létfontosságú a sejtmembránok szintéziséhez. A linolénsav-hiány száraz, töredezett, ritkuló szőrzet kialakulásában nyilvánul meg, és hatással van a bőr védekező szerepére (bőr barrier) is: az állatok fogékonyabbakká válnak a kiszáradásra és a fertőzésekre.

Háttérinformáció

Az omega-6 zsírsav-sorozat tagjai biológiailag nélkülözhetetlen zsírsavak, melyek egy 18 szénatomos, két kettős kötést tartalmazó esszenciális zsírsav, a linolénsav származékai. A linolénsavnak két másik hosszú szénláncú származéka van, a gamma-linolénsav (GLA) és az arachidonsav.

Élettani szerep

Az omega-6 zsírsavak, mivel nélkülözhetetlenek a hormonhatású prosztaglandinok szintéziséhez, jótékony hatással vannak a bőr és a szőrzet egészségi állapotára, valamint az állatok szaporító szerveire.

Természeti erőforrás

A növényi olajok többnyire sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Egyes telítetlen állati zsírok, pl. sertészsír, de főleg a szárnyasok zsírja szintén nagy mennyiségben tartalmaznak linolénsavat (a baromfizsír esetében a linolénsav aránya több mint 20%). A szarvasmarha zsírja (akár a testzsír, akár a tejzsír) ezzel szemben nagyon kevés linolénsavat tartalmaz.

  • facebook