Lipidek

Nyomtatás

Zsírsavak

Az étolajokban nagy mennyiségben megtalálható többszörösen telítetlen zsírsavak oxigén, hő és fény hatására lebomlanak. Ezt a jelenséget avasodásnak nevezzük. Mivel komplex vegyületek, pl. hiperoxidok is kialakulhatnak a folyamatok során, az avasodás potenciális veszélyt jelenhet, ezért van szükség a tápokban az antioxidánsok alkalmazására.

Háttérinformáció

A zsírsavak a lipidek legfontosabb összetevői. Jellegüket az őket alkotó szénatomok száma határozza meg, ennek értelmében rövid- közepes- és hosszú szénláncú zsírsavakat különböztetünk meg. A zsírsavak lehetnek telítettek (ahol a szénatomok közti összes kötés egyszeres) vagy telítetlenek (ezek egytől hatig terjedő számban tartalmaznak kettős kötéseket). Bár az utóbbiak sérülékenyebbek, és könnyen kiválthatják az avasodást, sok olyan zsírsavat tartalmaznak, melyek az életfunkciók működéséhez nélkülözhetetlenek.

Élettani szerep

A telített zsírsavak kizárólag energiaforrásként vehetők számításba („üres kalóriáknak” is nevezik őket, mert más élettani szerepük nincs). A rövid szénláncú (6-10 szénatomos) telített zsírsavak kitűnő, azonnal hasznosítható energiaforrást biztosítanak a sportkutyák, cukorbeteg állatok és újszülött kutyakölykök számára. A többszörösen telítetlen zsírsavak strukturális szerepet töltenek be a szervezetben (a membránok és a vér lipoproteinjeinek alkotóelemei). Közéjük tartoznak az omega-3 és omega-6 zsírsav sorozatok is, melyek az életfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, de a szervezet nem tudja előállítani őket.

Természeti erőforrás

Akárcsak a lipidek esetében: növényi és állati olajok és zsírok. Minél magasabb a táp telítetlen zsírsav-tartalma, annál erősebb védelmet biztosít az oxidáció ellen (az antioxidánsok – ideértve az E-vitamint is – mennyiségét növelni kell).

  • facebook