Szénhidrátok

Nyomtatás
Szénhidrátok

A szervezet működésének javításáért

A szénhidrát egy olyan molekula, amely szénből, oxigénből és hidrogénből áll össze, melyeknek bizonyos kémiai tulajdonságai megegyeznek. A szénhidrátok főként növényi eredetűek (kivéve a vércukrot, az izmokban és a májban található glükogént, és a laktózt). Minden zöldség tartalmaz szénhidrátot: a céklában található szacharóztól egészen a fakéregben fellelhető emészthetetlen rostokig.

A kutyák is és a macskák is képesek szénhidrátok nélkül élni, hiszen szervezetük az aminosavakból szintetizálja a sejtjeikhez szükséges szénhidrátokat. Azonban a szénhidrátbevitel nagymértékben javítja a szervezet működését.

Míg a glükóz, a szacharóz, a laktóz és a keményítő egyetlen funkciója a szervezetet energiával ellátni, emésztésüket befolyásolja eredetük és az, hogy fogyasztás előtt hogyan lett az étel elkészítve. Ha a keményítőt tartalmazó étel nem lett eléggé megfőzve, hasmenést okozhat. A rostok – amik szintén szénhidrátok – jótékony hatással vannak az emésztésre, és hozzájárulnak a bélflórában egyensúlyához. Ez igaz például a gyümölcscukorra (frukto-oligoszacharid; FOS) és a mannán-oligoszacharidra (MOS) is.

  • facebook