Home Hírlevél A magyar kutyafajták

A magyar kutyafajták

Nyomtatás
A magyar kutyafajták

Magyarország nagyhatalomnak számít a kutyatenyésztés terén. Az ebtenyésztők nemzetközi szövetsége az FCI (Fédération Cynologique Internationale) 9 kutyafajtát tekint és ismer el magyar eredetűnek.

Világszerte legelterjedtebb és külföldön is nagyobb számban tenyésztett régi magyar kutyafajtánk a rövid szőrű magyar vizsla, régi vadászkutya. Munkakutyaként kiváló mindenes, de kedvtelésből tartott családi kutyaként is elsőrangú társ. Elegáns megjelenésű, könnyed felépítésű, a szépség és az erő harmóniáját tükrözi külleme. Kedves, engedelmes és még a köztudottan magas intelligenciájú vizslafajták közül is kiemelkedik e képességével.

A drótszőrű magyar vizsla veszélyeztetett és védett magyar vadászkutyafajta. Tenyésztése az 1940-es években kezdődött. Robusztusabb, mint rövidszőrű rokona és kevésbé igényesebb a tartási körülményekre. Elsősorban vadászkutyaként tartják még mindig, de családi kedvencnek is megfelel. Jól beválik mentőkutyaként, tűzfészekkeresőként.

Az egyik legkarakterisztikusabb külsejű kutyafajta a világon a puli, amelyet több nemzetközi, Magyarországon rendezett esemény szimbólumállatául is választottak. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is e fajta egy példányával, a Beast névre hallgató ebbel büszkélkedik, amelyet sokan a világ jelenleg leghíresebb kutyájának tartanak.

Hasonlóan jellegzetes külsejű, de jóval nagyobb testű a legnagyobb méretű magyar pásztorkutya fajta a komondor. Már XV. századi leírások is említik. Legfeltűnőbb sajátossága a jellegzetesen zsinóros-szalagos szőrzete, amely impozáns megjelenést kölcsönöz neki, mozgása kimért és elegáns. Kimondottan embercentrikus, de egyúttal tartózkodó és joggal várja el, hogy tiszteljék önállóságát, szuverén egyéniségét. Nem a kutyakiképzők álma, mivel önálló döntéseket hoz és a számára értelmetlen parancsokat egyszerűen "elengedi a füle mellett".

Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb helyzetű magyar kutyafajta. Hajtóvadászatra kiváló, de nem kimondottan szobakutya. Póráz nélkül nem ajánlatos sétáltatni, mert kopó természetéből adódóan, ha a levegőben szagot fog, nem biztos, hogy egyhamar visszatér. Atletikus felépítésű, szívós és rendkívül bátor kutya, kifejezetten elegáns megjelenésű. A terelő kutyafajtákkal ellentétben nem "bőbeszédű", feleslegesen sohasem ugat.

A kuvasz az egyik legrégebbi nyájőrző kutya. A Keszthely melletti Fenékpusztán talált honfoglaláskori leletek között is megtalálták csontjait. Hajdan medve és bölényvadászatoknál alkalmazták. Kinézete büszkeséget és nemességet sugároz. A II. világháború iszonyatos pusztítást okozott a magyarországi kutyaállományban, de különösen a kuvaszok között. A fosztogató katonák géppuskáinak ugyanis mindig a gazdájuk portáját védő kuvaszok estek elsőként áldozatul. Bátor, kitűnő őrző-védő, idegenekkel szemben bizalmatlan, tipikusan "egygazdás", de a tévhittel ellentétben általában gyermekszerető. Okos, intelligens, de csak 2 éves koráig nevelhető és kellő mennyiségű, megfelelő kiképzést igényel. Sokan agresszívnek tartják, de ezt csak a rossz, kegyetlen bánásmód váltja ki belőle. Figyelem, csak erős, határozott gazdáknak való!

A pumi ismert terelőkutya, nemzeti örökségünk része. A múlt század 90-es évei óta szinte robbanásszerűen lett ismert külföldön, mivel nagyon jól beválik, mint agility és sportkutya. Hihetetlenül gyorsan tanul, szinte 4 lábon járó "vitalitásbomba", le sem tagadhatja, hogy ősei között terrierek is voltak. Kisebb közepes testű fajta, szőrzete nem nemezesedik, mint a pulié, de rendszeres ápolást igényel. Véleményének mindig hangos csaholással ad hangot, ezért nem mindig a szomszédok kedvence. Hihetetlenül nagy a mozgásigénye, szeret szerepelni, a figyelem központjában lenni, akár "bohóckodni" is.  

A mudi az egyik legritkább és kevéssé ismert pásztorkutya fajtánk. Könnyen tanuló, intelligens, rövidebb szőrzetével jól beválik terelő ebként. Rendkívül szolgálatkész, munkabíró, igénytelen és általában hosszú életű. Emellett gazdáját tekinti az "istenének". Terelőversenyeken kiváló eredményeket lehet vele elérni, de jó, mint dogdancing, agility partner is. Újabban katasztrófáknál kutatókutyaként sikerrel alkalmazzák.

A magyar agár a tenyésztői erőfeszítések ellenére nem egyszer volt a kihalás szélén, mint fajta. Az angol agárnál erősebb csontozatú, nagyobb testű, még büszkébb tartású, erős, gyors és kitartó kutya. Értelmes, nyílt természetű, barátságos, de kevésbé emberközpontú. Könnyen szökőssé válhat, amit különösen nehéz megakadályozni, ha kertben tartják, mivel még egy 2 m magas kerítés átugrása sem jelent számára akadályt. Ha gondoskodunk mozgásigényének kielégítéséről, akár lakásban is élhet "kanapékutyaként".

  • facebook