Home Hírlevél A perzsa macska színváltozatairól

A perzsa macska színváltozatairól

Print
A perzsa macska színváltozatairól

A macska szőrszínének kialakulása egy nagyon összetett jellemzője az adott egyednek és alapvetően genetikailag meghatározott, de a helyes táplálásnak is szerepe van benne. További befolyásoló tényezők lehetnek a környezeti hatások (hőmérséklet, UV sugárzás, levegő nedvességtartalma).

A táplálék összetétele a szőr színéért felelős pigmentek képződésében játszik szerepet. A melanociták (pigment képző sejtek) által termelt pigmentek alapvetően kétfélék lehetnek: eumelanin (feketétől a barnáig) és feomelanin (sárgától a vörös különböző árnyalataiig). Ezeknek a képződéséhez szükséges aminosavak a fenilalanin, tirozin valamint a cisztein (ez utóbbi a feomelaninhoz szükséges). A melanin képződésnek van továbbá egy nagyon fontos enzime, a tirozináz, melyhez elegendő mennyiségű réz felvételére van szüksége a szervezetnek.

Az emberrel és számos „szőrös” emlősfajjal ellentétben, ahol egy adott szőrszálban vagy eumelanin vagy feomelanin halmozódik fel, a macskák pigmentet termelő sejtjei másképp működnek. Esetükben lehetséges, hogy a szőrszál növekedésének kezdetén eumelanin rakódik le benne, majd később feomelanin. Ezért olykor a macskák szőrszálainak lehetnek más-más színű szakaszaik, ahogy nőnek a tövüktől kifelé (agouti gén). A folyamat megismétlődhet többször is a szőrszál növekedése alatt.

A perzsa macska híres arról, hogy nem csak egy viszonylag régóta tenyésztett fajta, hanem arról is, hogy színváltozatokban a leggazdagabb. Manapság több mint 200 féle színváltozata létezik és mindegyik elfogadott. Klasszikus színeinek csoportjai: 1. egyszínűség (nincsenek rajtuk csíkok vagy nem cirmosak). Itt mindenféle szín megtalálható pl. fehér, fekete, vörös, kék.

1. Klasszikus szín a teknőc (vörös és fekete foltok váltakozása); teknőcszínűek alapvetően csak nőstény macskák lehetnek. Ismert még a füstszín és annak különféle árnyalatai.

2. Az úgynevezett bikolor (kétszínű) bunda fehér foltokkal. Ennek változatai a harlekin és a van. Ez utóbbinak teste jellegzetesen fehér szőrű, kivéve a farkát és a sapkaszerűen összeolvadó sötét foltokat a szemek és a fülek töve körül.

3. Cirmos, amely lehet klasszikus, széles csíkokkal, vagy makréla, pettyes és csincsilla változatú. Speciális szőrszíneik továbbá az ún. árnyalt ezüst, az arany és a sziámi szőrszín mintázat. Ez utóbbi cicák a perzsa és a sziámi keresztezéséből jöttek létre, így küllemük a perzsa macskáé, de színezettségük olyan, mint a sziámié. Közöttük lehetnek fóka barnák (sárgás barna alapon, sötétbarna jegyek), kék (fehér alapszín, kékes-szürke jegyekkel), „lila” (fehér alapszín, szürkés-rózsaszín jegyekkel) és vörös (krémszínű-fehér alapszín vörös jegyekkel). 

Figyelem! Az is egy nagyon különleges dolog, hogy a sziámi színezetű perzsa cicák születésükkor fehér színűek és jellegzetes jegyeik csak 6 hónapos koruk körül kezdenek kialakulni. 

A rendkívül nagy színválaszték ellenére a perzsa macskák karaktere többé-kevésbé azonos. Békés, nyugodt, társaság (akár még kutya is) és gyerekkedvelő fajta és tökéletesen alkalmas a lakásban való tartásra. Szőrzetük azonban, színtől függetlenül, napi ápolást igényel és szemük tisztogatása is napi feladat a gazdi számára!

  • facebook