Home Hírlevél Melyik kutyafajta illik hozzám?

Melyik kutyafajta illik hozzám?

Nyomtatás
Melyik kutyafajta illik hozzám?

Ha már eldőlt a kérdés, hogy négylábú új családtagot szeretnénk, már csak azt a bonyolult dilemmát kell megoldanunk, hogy milyen fajtát válasszunk. Alig akad Földünkön még egy olyan állatfaj, amelynek annyi lehetséges méret-, szín- és szőrváltozata létezik, mint egyes számú házi kedvencünknek, a kutyának.

Az interneten számos forrást, játékos kvízt találhatunk, amely megpróbál tanácsot adni, esetleg külsőnket, tulajdonságainkat is feltérképezve, olykor tudományos igénnyel, néha inkább viccesen akar segíteni nekünk dönteni.

Ne feledjük azonban, hogy ez a választás 10-15 évre szól és nem mindig jó, ha kizárólag a divat diktálta trendeket követjük. Lehet, hogy egy angol buldog kölyök tűnik a legbájosabbnak eleinte, de ha inkább sportosabb alkatúak vagyunk és szeretnénk kedvencünkkel nyáron is hosszabb kirándulásokat tenni, említett választásunk nem igazán mondható sikeresnek.

Döntésünket igazítsunk lehetőségeinkhez, vegyük figyelembe, hogy meg tudunk-e felelni az adott fajta mozgásigényének, tudunk elegendő helyet biztosítani számára, főleg lakásban, vagy inkább a szabadban fogjuk-e tartani. Gondoljuk át, hogy mennyi lesz a napi etetési költsége, de ne a legolcsóbb tápot választva döntsük el ezt. Vannak fajták, amely szőrzete rendszeres ápolást igényel, lesz-e erre elég időnk, tudjuk-e finanszírozni a rendszeres látogatásokat a kutyakozmetikusnál. Számos kutyafajta terhelt különféle örökletes betegségekkel vagy az azokra való hajlammal, így az állatorvosi költségek is tetemesre rúghatnak ez ügyben. Azt mindenképpen kalkuláljuk be, hogy még a legegészségesebb kutyának is szükségesek az oltások, a rendszeres féregtelenítés, külső élősködőkkel szembeni védelem.

Gondoljuk át, hogy milyen temperamentumú társat válasszunk és ne kizárólag a külső megjelenés alapján döntsük el, hogy melyik kutya tetszik nekünk. Van, aki inkább a saját vérmérsékletéhez passzoló kutyát kedveli jobban, mások meg épp az ellentétes karakterű ebek tartásában lelik örömüket. Sokszor még a méretet is befolyásolja az a régi mondás, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Találkoztam már olyan apró termetű kutya gazdi nénivel, aki büszkén sétálgatott impozáns termetű német dogjával.  Csak azt volt nehéz eldönteni őket látva, hogy igazándiból ki kit vezet a pórázon. Ennek ellentéte sem ritka manapság, amikor egy igencsak harcias külsejű férfiembert látunk az utcán egy apró termetű jószággal sétálgatni.

A döntésnél van egy igazán fontos pont, amennyiben gyermekes család dönt a házi kedvenc beszerzéséről. Ez pedig az, hogy ilyenkor feltétlenül türelmes, kifejezetten gyerekszerető fajtát válasszunk. Arra feltétlenül ügyeljünk, hogy csecsemőt és nagyon kis gyereket sose hagyjunk felügyelet nélkül egyedül a kutyával. A gyereknek meg kell tanítani, hogyan kell egy kutya jelenlétében viselkedni és sose tűrjük, hogy játék gyanánt a kutya farkát, fülét húzogassa!

A fajtatiszta kutyák mellett a lehetőségek igazi tárházát kínálja a keverékkutyák hatalmas populációja. Ők sajnos legtöbbször az emberi nemtörődömség következtében jönnek világra, és igazi „zsákbamacskák” is lehetnek a kívánt fajta(jelleg) kiválasztása szempontjából. Igazán egyedi külsejükkel és sokszor meglehetősen „összetett karakterükkel” nagyon sok örömöt is vihetnek életünkbe.

Létezik egy olyan, sokak szerint igencsak helytálló megállapítás, hogy sok év elteltével a kutya és gazdája igencsak hasonlítani fognak egymásra mind viselkedésükben, de még akár külsejükben is, így tulajdonképpen a kezdeti fontos döntés már kevésbé lesz lényeges. Vannak megfigyelések arról is, hogy akár olykor még betegségeik is azonosak lesznek az életkoruk előre haladásával (pl. cukorbetegség).

  • facebook