Növekedés: kulcsfontosságú szakasz

Nyomtatás
Az elválasztás időszaka

A születéstől az elválasztásig

A kölyökkutya, - aki születésekor még nem lát és nem hall - ha a szocializáció és az elválasztás megfelelőképp ment végbe, néhány hét alatt képes beilleszkedni a családi hierarchiába, amely merőben eltér az alapvető, kutyák közötti hierarchiától.

Az ellés

A vemhesség átlagosan 63 napig tart. Az ellés előtt egy héttel a szuka vackot készít magának, és keres egy csendes nyugodt helyet – vagy épp ellenkezőleg: a gazdi társaságát keresi. Legfeljebb 12 órával a magzatvíz elfolyása után láthatóvá válik a magzatburok. Ha a magzatot körülvevő hártya nem reped fel, általában az anya szakítja fel azt közvetlenül a világrajövetel után. Elrágja a köldökzsinórt és nyalogatni kezdi az újszülött mellkasát, melynek köszönhetően a légzés beindul. Így jön világra a többi kölyökkutya is néhány perc vagy akár félórás eltéréssel.

Születésekor a kölyökkutya idegrendszeri fejlettsége nem teljes: a kiskutya még nem hall, nem lát, szaglása nagyon gyenge és idegrendszerében még kevés mielin képződött, ezért az impulzusokat nem képes gyorsan szállítani. A szuka az emlőihez lökdösi a kölykeit, hogy szophassanak. Az anyatej nélkülözhetetlen immunrendszerükhöz. Sokkal magasabb fehérjetartalma van, mint a tejnek, de tápértéke mellett a fertőzések elleni védelemhez szükséges antitestek 95%-át is tartalmazza. A szuka így adja át kicsinyeinek saját „immunológiai memóriáját” a szoptatás 5-7 hetén keresztül egészen addig, amíg a kicsik képesek lesznek önállóan megvédeni magukat a fertőzésektől.

Az első napok

Az első hetekben a kölyköket az anyjuk gondozza. A kölykök hasának nyalogatása a bélsár és vizelet ürítési reflexek beindulásához is elengedhetetlen. A kölykök naponta kb. 20-szor szopnak. Csak a tapintási ingerekre reagálnak, illetve a hő forrását keresik, ezért másznak oda az anyjukhoz. 10-15 naposan nyílik ki a szemük, és 20 napos koruk után jelennek meg tejfogaik.

4 hetes koruk körül kezdenek hallani, illetve reagálni a hanghatásokra. Ez a felfedező időszak kezdete, amikor is elkezdenek játszani, ragaszkodni az anyjukhoz, és felismerik testvérkéiket. Kihasználhatjuk ezt az időszakot, és hozzászoktathatjuk őket az ember jelenlétéhez, illatához, játszhatunk velük és gyengéden kézbe vehetjük őket.

Az első napok

A 3. és 9. hét között beszélünk a szocializációs időszakról. Ebben az időszakban tanulnak meg a kiskutyák szociális életet élni, fokozatosan képesek lesznek kommunikálni, így lassan megértik a hierarchia értelmét, felfogják édesanyjuk dorgálását, a szaglással kapcsolatos és testtartási jeleit. Egyensúlyérzékük nagyrészt ekkor fejlődik ki, mely következtében egyre ingergazdagabb környezetet igényelnek. A kiskutyának fokozatosan hozzá kell szoknia azokhoz a változatos ingerekhez, amikkel találkozik: kiáltások, zajok, illatok stb., továbbá meg kell ismerkednie azokkal az egyedekkel, akikkel békességben kell együtt élnie nap, mint nap.

Az elválasztás

A szoptatás átlagosan 6 hétig tart, és a tejtermelés a 3. héten a legintenzívebb. Ebben az időszakban fontos, hogy az anyát olyan ízletes, ámde nem nagy mennyiségű táppal etessük, mely magas energiatartalmának köszönhetően képes energiaszükségleteit kielégíteni. A szuka által termelt tej mennyiségét úgy tudjuk hozzávetőlegesen megbecsülni, hogy a kiskutyákat szoptatás előtt és után is rendszeresen megmérjük. Így például megállapítható, hogy egy 32 kg-os labrador szuka, aki 8 kiskölyköt szoptat, 2,4-szer annyi tejet termel az alom felneveléséhez, mint a saját testtömege.

A következő hetekben a csökkenő intenzitású tejtermelés miatt az anya ösztönösen az általa felöklendezett étellel táplálja kicsinyeit, akik egyre több érdeklődést mutatnak anyjuk etetőtálkája iránt. Ez az időszak a fokozatos elválasztás időszaka, ami a 6-8 hetes kor végére a száraztápra való áttéréssel ér véget. Mint minden étrendi átállásnak, az elválasztásnak is fokozatosnak kell lennie: az anyatejalapú étrendről szép lassan, fokozatosan kell áttérni a kutya felnőtt életszakaszának megfelelő tápra. Elválasztás idején a kölykök táplálkozási szükségletei minőségileg hasonlítanak az anyjuk táplálkozási igényeihez (a szoptatás végén, amikor a tartalékait újraépíti). Mindez meglehetősen megkönnyíti a tenyésztő feladatát: ugyanazt a Health Nutrition eledelt lehet nekik adni, mely egyaránt megfelel a növésben lévő kölyökkutyáknak, illetve a szoptató szukáknak is. Csupán arra kell figyelni, hogy a kölykök tápja langyos vízzel vagy tápszerrel legyen elkeverve. Később ez az eledel, amely tökéletesen lefedi a kutyusok igényeit, egyre szárazabb lehet, és így az elválasztás folyamatának végén könnyedén át lehet állni az ekkorra tervezett speciális, növekedést elősegítő tápra.

Videók

A kiskutya első lépései

Már fiatal korában bizalommal teli, ragaszkodó – kész hogy jóban-rosszban osztozzon gazdájával, a gazdi nyitottságától függően. A kutyus egészségének megőrzéséhez fűződő igények kiismerése az ember kötelessége. A táplálék, csakúgy, mint az egészség, a betegség megelőzése, a szervezet védelme – mind a vitalitás nélkülözhetetlen elemei.

  • facebook