Növekedéstől a felnőttkorig

Nyomtatás
A kistestű kölyökkutyák

A MINI-k

Azokat a kutyákat nevezzük kistestűeknek (miniknek), amelyek súlya felnőtt korban sem haladja meg a 10 kilogrammot. Legtöbbjük társaságkedvelő kutya, annak ellenére, hogy sok esetben vadászkutyák leszármazottjai (mint például a tacskó). Legtöbbször lakásban tartják őket, ahol szívesen laknak, és sétáltatáskor sem bánják a városi környezetet.

A kistestű kutyák gyorsan (8-10 hónap alatt) megnőnek, és várhatóan hosszabb ideig élnek, mint nagytestű barátaik. Növekedésük nagyrészt az első 6 hónapban megy végbe, mely idő alatt a MINI kölykök átlagosan 20 grammot híznak naponta. A rövid és intenzív növekedési időszak alatt fokozottan figyelnünk kell a fogak fejlődésére, az emésztőrendszerre és a megfelelő életmód biztosítására, hogy elkerüljük a későbbi súlyfelesleg kialakulását.

A fogazat fejlődése

Bizonyos MINI kölykök esetében, mint például a yorkshire terrier, a tejfogak meglehetősen aprók, épphogy csak kilátszanak a fogínyből. Ugyan 4-6 hónapos kor között a tejfogak fokozatosan kicserélődnek maradandó fogakra, fontos, hogy a száraztáp állaga és mérete megfeleljen a kutyus fogazatának, hiszen fogacskái akkor is nagyon kicsik, amikor már maradandóak. Alapos figyelemmel kell kísérni a fogazat átalakulását, mivel a MINIk sokkal több dentális problémának vannak kitéve, mint a többi kutya. Állkapcsuk nem zár tökéletesen, ezért az alsó és felső fogíny között rés képződik, és a fogak között megragadt ételtörmelék ráépül a fogkoronára, melynek elkerülhetetlen következménye a kórokozó baktériumok megtapadása.

Érzékeny emésztés

Az elválasztás ideje alatt a kölyökkutya egyre kevésbé képes megemészteni a laktózt, de fokozatosan fogékonnyá válik a gabonakeményítő feldolgozására. Ugyan emésztési képességei gyorsan fejlődnek, a táplálékban található fehérjét, zsírt, szerves anyagot és energiát egy három hónapos kölyök nem használja föl olyan hatékonyan, mint egy felnőtt kutya. Az étrendi átállás lehetővé teszi, hogy áttérjünk a megfelelő Health Nutrition tápra, amely nemcsak kutyusunk emésztőrendszerének optimális működését segíti elő, hanem megfelel mind állkapcsa, mind fogai méretének, és ezáltal természetes védekezőrendszerét és harmonikus növekedését is támogatja.

A zsírszövet korai kialakulása

A kistestű kutyák olykor szeszélyes étvágyának kielégítésekor számba kell vennünk a túlsúly kockázatát is.
A kistestű kölyökkutya súlya születésekor felnőtt testsúlyának 5%-át teszi ki – azaz 5-ször többet, mint a nagytestű kutya esetében. Születési súlyát a kistestű kölyökkutya nagyon rövid növekedési időn belül meg fogja húszszorozni, növekedése 2 hónapos korára pedig eléri maximális intenzitását. Az ölebek (pl. chihuahua, törpespitz, stb.) esetében a növekedés 8 hónapos korukra, a többi kistestű kutya esetében pedig 10 hónapos korukra befejeződik.

Épp ezen korai növekedési folyamatból kifolyólag a MINI kutyák zsírszövetének fejlődése nagyon hamar elkezdődik. A zsírsejtek termelése közvetlen kapcsolatban áll az elfogyasztott kalóriák mennyiségével, így fontos, hogy testsúlyuk alakulását figyelemmel kísérjük, főként akkor, ha ivartalanítjuk kedvencünket, hiszen ez általában tovább növeli a súlygyarapodás kockázatát. A MINI kölykök részére tervezett speciális tápok (az útmutatóban feltüntetett ajánlott mennyiségben) segítenek elkerülni ezt a kockázatot, és biztosítják kutyusunk harmonikus növekedését.
Csak akkor jutalmazzuk kutyánkat jutalomfalatokkal, ha a táplálékbevitel szükséges, és ha ez a mennyiség bele van kalkulálva a napi adagjába.
 

  • facebook