Növekedéstől a felnőttkorig

Nyomtatás
A nagytestű kölyökkutyák

A MAXI-k

Nagytestű kutyáknak, avagy MAXI-knak nevezzük azokat a kutyákat, melyeknek felnőttkori testsúlya 26-44 kg. Kiváló pásztor-, vadász-, életmentő- és vakvezető kutyák, hűséges társai az embernek, akik örömmel kísérik el gazdijukat egy-egy mozgalmas séta alkalmával. Növekedésükre különösen oda kell figyelni.

Az olyan nagytestű kutyák, mint az őrző-védő németjuhász, az életmentő belga malinois, a pásztor brei-i juhászkutya, a vakvezető golden retriever mind kiváló munkakutyák. Életerősek, elhivatottak, szívósak, kivételesen sokoldalúak, és ha teljesülhet azon igényük, hogy aktív mozgásra alkalmas szabad terük legyen, képesek városi környezetben is élni. Növekedési időszakuk akár 15-18 hónapra is kinyúlhat. Ezeknek a kölyökkutyáknak sokkal érzékenyebb emésztőrendszerük van, mint kistestű pajtásaiknak.

A csontozat fejlődése

A nagytestű kölyökkutya születési súlya életének első évében több mint nyolcvanszorosára nő, míg egy 10 kg-nál könnyebb kistestű kutya 10 hónapos (a chihuahua-hoz hasonló ölebek esetén akár még ennél is rövidebb idejű) növekedése alatt is csak meghúszszorozza születési súlyát. Ez megmagyarázza, hogy a csontok rendellenes fejlődése miért a nagytestű kutyáknál jelentkezik elsősorban problémaként, és megerősíti, hogy miért kell megfelelő növekedést biztosító tápot biztosítani nagytestű kedvencünk részére. A nem megfelelő mennyiségű fehérje- és kalciumbevitel valóban hatással lehet a csontozat fejlődésére. Viszont a túl sok energiát tartalmazó táplálék szintén káros lehet, mivel a korai súlygyarapodás csontfejlődési rendellenességeket és ízületi problémákat okozhat. Ha az energiabevitelt korlátozzuk, és a megfelelő anyagokkal kombináljuk, könnyebben ellenőrizhetjük a kiskutya növekedési ütemét, és így a kockázatokat minimálisra csökkenthetjük.

Érzékenyebb emésztőrendszer

Az elválasztás után a kiskutya emésztőrendszere még mindig fejletlen. Még nem képes túl nagy mennyiségű ételt feldolgozni, illetve a keményítőt tökéletesen megemészteni. Anatómiájuknak köszönhetően a MAXI kölyökkutyák különös érzékenységet mutatnak: a kistestű kutyákhoz viszonyítva emésztőrendszerük arányaiban kisebb, és az étel sokkal tovább marad a vastagbélben, aminek következménye egy sokkal aktívabb erjedési folyamat és a rossz minőségű széklet. A tápanyagok megfelelő kombinációján alapuló Health Nutrition táp biztosítja a bélflóra egyensúlyát olyan rostok segítségével, mint az útifű (psyllium), illetve olyan fehérjével, amely elősegíti az étel könnyű emészthetőségét. Továbbá a minőségi energiabevitel hozzájárul az izmok és az egész test harmonikus fejlődéséhez. Magas tápértékének köszönhetően ez az eledel kielégíti a MAXI kutyák nagy igényeit, és mindeközben megóvja kedvencünket a túlzott súlygyarapodástól, így a csontok és ízületek rendellenes fejlődésének veszélyétől is.

A túltáplálás kockázata

A nagytestű kutyák gazdái gyakran úgy gondolják, hogy ha sok tápot adnak kutyájuknak, felnőtt kedvencük nagyobb lesz az átlagosnál. Azonban ez nem így van! Egyszerűen annyit érhetünk el ezzel, hogy a kutya hamarabb fogja elérni felnőtt méretét (elsősorban súlyát). Ez a korai növekedés azonban egyáltalán nem hasznos, mivel a fejletlen csontszerkezetet túl nagy megterhelésnek teszi ki, és ez csont- és ízület-deformitást okozhat. Gyakran előfordul, hogy a nagy- és óriástestű kutyusok gazdái kalciumgazdag kiegészítőkkel bővítik ki kedvencük táplálékát, amely főként húson, zöldségen és egyéb keményítőtartalmú ételeken alapul.
Ha a növekedés elősegítésére kifejlesztett táppal etetjük kutyánkat, a szabályozott plusz kalciumbevitel nemcsak értelmetlen, de veszélyes is. A nagytestű kutyák növekedése során felmerülő kalciumigény vizsgálatakor kiderült, hogy a dúsított kalciumbevitel hatással van a csontnövekedésre: csont- és ízülettorzuláshoz vezethet.
 

  • facebook