A kutya az ember segítőtársa

Nyomtatás
Keresőkutya

A mentőkutyák

Háziasításuk óta a kutyák az élet számtalan területén segítik az embert: a vadászatban, az őrzés-védésben, a nyáj vigyázásában. Az évek múltával egyre többet köszönhetünk ezeknek a csodálatos négylábúaknak. Tudj meg többet arról, hogyan végzik munkájukat a mentőkutyák!

Lavina mentőkutya

A lavinamentés az elsősegélynyújtás egyik legritkább fajtája, melyben nagy szükség van a kutyákra kivételes szaglásuk, gyorsaságuk és szívósságuk miatt. Egy ásókból és keresőkből álló mentőcsapat tagjaként a kutya az emberekkel együtt dolgozik, terepen pedig övé a főszerep.

De miért is olyan nélkülözhetetlen a kutya a lavinamentéskor? Az idő faktor kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen minél hamarabb fedezik fel a lavinát, az elsősegélynyújtó emberek annál több áldozatot tudnak kimenekíteni a hó alól. Itt kap igazán fontos szerepet a kutya, hiszen ugyanolyan vagy akár jobb munkát is végez, mint az ember, ráadásul a terep felderítésére is sokkal gyorsabban képes. Húsz hegyi mentős például húsz órányi alapos kutatással tud 100%-os teljesítményt nyújtani, míg egy kutya ugyanilyen eredményt ér el mindössze két óra alatt egy egy hektárnyi területen.

Nyomkövető kutya

A nyomkövetés, az emberek felkutatása több vagy kevesebb szaglószervi nyom követésén alapul, ami lehet tárgy vagy gyanús nyom.A nyomkövetés célja az emberek megtalálása, tárgyak, illetve eszközök felkutatása, melyeket az eltűnt emberek hagytak hátra vagy a keresés helyes irányának megmutatása. Az emberi test minden pillanatban egyéni illatanyagokat bocsát ki, melyeket a kutya azonosítani és követni képes. A nyomkövetés során a kutyának mindenre figyelnie kell: a speciális szagokra (ember, csoport, faj), a kémiai szagokra (bőr, zsír, ruha), a letört, letaposott növényekre, a talajból, az emberek nyomán kiáramló baktériumokra, az élőhelyi sajátosságokra és az éghajlati feltételekre.

A nyomkövetés bonyolult feladat, és olyan speciális kiképzést igényel, amire nem minden kutya képes, ezért is nagyon fontos a tehetséges kutyák korai kiválasztása. Ezeknek a kutyáknak kifinomult szaglással és kiváló koncentrációs készséggel kell rendelkezniük, hogy az élősködők szaga és a környezet ne terelhesse el a figyelmüket. Nélkülözhetetlen tulajdonság továbbá a dinamizmus, a kitartás, az elhatározottság és a keménység. Végül, de nem utolsó sorban pedig a jó nyomkövető kutyának bátornak kell lennie, és nem ijedhet meg a puskaropogástól.

Keresőkutya
Keresőkutya

A keresés alapvető célja az eltűnt emberek megtalálása. A nyomkövetéshez nagyon hasonló, de másként történik: a kutyának ugyanis nem mutatnak meg semmilyen tárgyat vagy lehetséges kiindulási területet, egyszerűen elengedik minden hám és póráz nélkül. A kutya feladata ezután egy sajátos illat keresése egy meghatározott területen, akárcsak a lavina mentőkutyák és a törmelékkereső kutyák esetében.

Vízi mentőkutya

Mint az életmentés minden területén a vízi mentősök oldalán is fontos segítőtárs a kutya fizikai adottságainál és hihetetlen elszántságánál fogva. A legtöbb vízi mentőkutya az újfundlandi kutyák közül kerül ki. Ez a fajta ugyanis sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyet kiválóan lehet hasznosítani a vízi mentés során:

  • Erő: az Újfundlandi képes egyszerre több embert is kihúzni a vízből vagy egy néhány tonnás csónakot elhúzni.
  • Kitartás: hosszú órákon keresztül, nagy távolságokat képes úszva megtenni.
  • Ellenállás: az Újfundlandi vastag bundájának köszönhetően azonnal képes belevetni magát a hideg vízbe, ellentétben egy búvárra, akinek körülbelül öt percbe kerül, míg felszerelését magára ölti.
  • Nyugodtság minden körülmények között: képes megnyugtatni a hajótörést szenvedett embereket.
  • Állhatatosság: az Újfundlandi küldését mindig véghez viszi.
  • Azonnali rendelkezésre állás: nincs szüksége semmilyen felszerelésre.

A vízi mentésre szánt kiskutyákat erős izomzat és csontfelépítés alapján választják ki (az apakutyák röntgenfelvételeinek megvizsgálást követően a csípő dyspalsia-ra való tekintettel).

Törmelékkereső kutya

A törmelékkereső kutyák munkája nem korlátozódik a földrengés sújtotta területeken való mentésre. Fontos feladat vár rájuk olyan katasztrófák alkalmával is, mint például a földcsuszamlások, a munkaterületen, bányában, vasútvonalon történt balesetek, légi katasztrófák esetében vagy a tűzvész utáni mentés során.

Először Nagy Britanniában, a második világháborút követően segítettek a kutyák a törmelékek alatt rekedt emberek kimentésében. Már 1954-ben keresőkutya kiképző központok alakultak az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban. A svájci mentőkutyák váltak elsőként világszerte ismertté 1976-ban, az olaszországi firouli földrengés után végzett munkájuknak köszönhetően. A tizenkét kutya összesen negyvenkét túlélőt és ötszáztíz holtestet talált. A média ma már minden hasonló katasztrófa alkalmával felhívja a világ figyelmét ezen nagyszerű négylábúak bátorságára és kitartására, amint azt 2011. szeptember 11-én is tette.

A kutya és gazdája közötti szoros összhang nélkülözhetetlen minden munka során, amikor ember és kutya dolgozik együtt. A kiképzőnek, aki vezeti a kutyát a keresés közben, tökéletesen ismernie kell az állatot, „olvasnia kell benne”, a kutya semmilyen reakciója nem kerülheti el a figyelmét. Hasonlóan a kutyának is teljesen meg kell bíznia gazdájában, hogy hajlandó legyen mindenhova követni bármilyen nehezek is legyenek a körülmények. Az ilyen kölcsönös bizalom csak hosszú, közös munka és előkészítés eredménye lehet. Fontos, hogy a törmelékkereső kutyának kiváló legyen a szaglása és nyugodt, kiegyensúlyozott természete legyen rengeteg energiával. Ugyanakkor barátságosnak is kell lennie nemcsak az emberek, hanem kutyatársai irányába is, hiszen gyakran több kutya dolgozik együtt ugyanazon a katasztrófa sújtotta területen. A játék szeretete szintén fontos az eredményes kiképzéshez. A törmelékkereső kutyák elsősorban a német és belga juhászkutyák közül kerülnek ki.

Videók

Pásztorkutyák

A vadászok pásztorok lettek, akik munkáját a nyáj terelésére és őrzésére kiképzett kutyák segítették. Ezek a kutyák rendkívül fürgék, figyelmesek, és képesek irányítani azokat a jószágokat, akiknek húsa, teje vagy gyapjúja megélhetést biztosít az ember számára.

  • facebook