Sütik beállítása A megfelelő táplálás - Royal Canin
Home Kutya A kutya Élet a kutyáddal A megfelelő táplálás

Élet a kutyáddal

Nyomtatás
A megfelelő táplálás

Minden kutya más-más tápot igényel

A kutya nem olyan táplálékot igényel, mint az ember. Ebből kifolyólag nem jó, ha úgy táplálkozik, mint a gazdája. Napi tápanyagbevitelének kiegyensúlyozottan tartalmaznia kell minden, az egészségéhez szükséges tápértéket, melyet saját tulajdonságai (fajtája, mérete, kora, aktivitása) merőben befolyásolnak. Az egészséges táplálást biztosító Health Nutrition eledelek célja az, hogy minden állat egyedülálló és sajátos igényeit a lehető legteljesebb mértékben és legkiegyensúlyozottabban kielégítse.

Az ember mindenevő, teste alkalmazkodott a változatos étrend megemésztéséhez, legyen szó húsról, gyümölcsről vagy zöldségekről. Azonban a kutya bélflórája ezred annyira sűrű, így emésztése jóval célzottabb. Nagy hiba azt gondolni, hogy a kutya ugyanolyan étrendet igényel, mint az ember.
A kutya étrendjének hiány és fölösleg kialakulása nélkül kell kielégítenie a szükségleteit, hogy egész életében egészséges és energetikus maradjon. A Health Nutrition lehetővé teszi, hogy méretétől, korától, fizikai adottságaitól (beleértve az ivartalanítást is), aktivitásától, fajtája érzékenységétől függő táplálási igényeinek megfelelően etessük kedvencünket. A több mint 400 kutyafajtát változatos szükségletek jellemzik.

Táplálás - a méret alapján

A súly- és méreteltérések alapján az állatok között a kutyafaj a legváltozatosabb. Az 1 kg-os chihuahua-tól az akár több mint 100 kg-os bernáthegyiig akár 1:100 arányos is lehet a különbség. Ez alaktani, fiziológiai, anyagcsere és viselkedési különbségeket is jelent, ami az egészségre és a táplálkozásra is hatással van. Így minél nagyobb a felnőtt kutya súlya, az egy kilogrammra eső energiaigény annál kisebb lesz. Ebből kifolyólag egy kistestű kutyának nagyobb energia- és zsírtartalmú ételt kell kapnia, mint egy közepes testűnek. A nagytestű kutyák esetében az energiasűrűség növelése lehetővé teszi az étel mennyiségének csökkentését, ami megfelel korlátozott emésztési képességüknek. Az energiasűrűség növelése az étel fehérjével, ásványi anyagokkal és vitaminokkal való dúsítását jelenti. A száraztáp mind méretében, mind alakjában és keménységében meg kell, hogy feleljen a kutya állkapcsának, hogy könnyen és hiánytalanul a szájába tudja venni, és meg tudja rágni.

Táplálás – az aktivitás alapján

A vadász- vagy életmentő kutyákhoz hasonló munkakutyák táplálékigényei nem azonosak a városi kutyákéval, akiket csak napi kétszer sétáltatnak pórázon. Azonban az is tény, hogy egy adott fajon belül akkor is lehetnek eltérések, ha az egyik munkakutyaként, a másik pedig kutyaszépségversenyen ér el sikereket. Ez nem divatkérdés, hanem a specializálódástól függ.
A vemhes nősténykutya nagy mennyiségű fehérjét, energiát és ásványi anyagot igényel az első 6 hétben. Azt követően a szoptatás alatt a tejtermelés miatt tápanyagigényei újra megnőnek. Egy 25 kg-os nőstény, ha 6 kölyköt hozott a világra, a kölykök 6 hetes kora körül eléri tejtermelése csúcspontját: napi 2 liter anyatejet kell szervezetének termelnie. Ehhez azonban speciális táplálásra van szüksége.

Táplálás – az életmód alapján

Bizonyos kutyák – főként a kistestű kutyafajták – életmódja kifejezetten városi; alapvetően házon, lakáson belül élnek. Az ő esetükben különösen oda kell figyelni a súlygyarapodás veszélyére. Nagyon kevés lehetőségük van a mozgásra, gazdijukhoz fűződő kapcsolatuk pedig nagyon érzelemdús. Ebből kifolyólag a gazdi gyakran nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy elkényeztesse kis kedvencét, aki a nap minden pillanatában jelen van az életében. Ennek következtében a kutyus táplálkozása sokszor kiegyensúlyozatlanná válik. Az ilyen lakásban tartott MINI kutyák számára kifejlesztett „Indoor” táp megfelelő mennyiségben adagolva segít elhárítani ezt a veszélyt és formában tartani kutyusunkat. A jutalomfalatokkal fel kell hagyni, kivéve, ha belekalkuláljuk a napi mennyiségbe.

Táplálás – az életkor alapján

Az idősödő kutyáknál még nem feltétlen észlelhetőek az öregedés jelei, viszont már ebben a korban célszerű olyan speciális táppal etetni őket, amely az öregedési folyamatokat lelassítja, segít megőrizni a kutya vitalitását és segít a sejtöregedés elleni küzdelemben is.
Amikor a kutya élettartamának 75-80%-án már túl van, akkor tekinthetjük őt idősnek. A speciálisan idős kutyák számára kifejlesztett tápok segítenek az öregséggel együtt járó krónikus megbetegedések megelőzésében, vagy csökkentik azok kialakulásának kockázatát. Ha a tápot megfelelő mennyiségben adagoljuk a kutyánk számára E- és C-vitamin-, valamint taurin-, lutein-, és béta-karotintartalma támogatja a kutyus természetes védekezőrendszerét. A halolajban ( omega 3) és a borágó olajban ( omega 6) található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a kutya bőrének és szőrzetének egészséges fejlődéséhez.
Az idős kutyák nem alkotnak homogén csoportot. Az egészséges idős kutyát meg kell különböztetni a betegtől. Nélkülözhetetlen a rendszeres állatorvosi vizsgálat, mely során a lehető legkorábban fény derülhet például a vese vagy a szív problémáira.

  • facebook